Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Štúdia: Nemci sa najviac obávajú rastu životných nákladov a migrácie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Najväčším problémom v Nemecku sú stúpajúce ceny - 57 percent respondentov uviedlo, že sa obáva ďalšieho nárastu životných nákladov.

Berlín 9. októbra (TASR) - Rastúce životné náklady a príchod migrantov do Nemecka sú dva hlavné problémy, ktoré trápia nemeckých občanov. Vyplýva to z novej dlhodobej štúdie zverejnenej v stredu, informuje TASR podľa tlačovej agentúry DPA.

Najväčším problémom v Nemecku sú stúpajúce ceny - 57 percent respondentov uviedlo, že sa obáva ďalšieho nárastu životných nákladov. Bola to tiež najčastejšie uvádzaná obava v 33 prieskumoch uskutočnených v rámci štúdie.

"Pohľad na naše dlhodobé štatistiky ukazuje, že Nemci sú citliví, pokiaľ ide o ich vlastné peňaženky," hovorí vedúci štúdie Grischa Brower-Rabinowitsch. Približne 52 percent respondentov uviedlo, že sa obáva príliš vysokého nájomného, čo je v prieskume na treťom mieste hlavných problémov.

Finančná nálada sa v porovnaní s rokom 2023 zlepšila, pričom obavy z rastúcich životných nákladov a nájomného klesli o osem percentuálnych bodov.

Ľudí v Nemecku naďalej trápi aj otázka migrácie, ktorá je na zozname obáv na druhom mieste.

Viac ako polovica opýtaných - 56 percent - sa obáva, že spoločnosť a úrady nie sú pripravené zvládnuť počet utečencov prichádzajúcich do krajiny.

V rámci tohtoročnej štúdie od júla do augusta na otázky prieskumu odpovedalo približne 2400 respondentov starších ako 14 rokov.