Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Stupeň ohrozenia na základni NATO v Nemecku zvýšili pre možnú sabotáž

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na základni pri Geilenkirchene je umiestnených 14 lietadiel vybavených systémom včasnej výstrahy AWACS, ktoré v súčasnosti predovšetkým monitorujú vzdušný priestor vo východnej oblastiach Aliancie.

Berlín 26. augusta (TASR) — Príčinou minulotýždňového dočasného zvýšenia stupňa ohrozenia na leteckej základni NATO pri Geilenkirchene v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko bola dôveryhodná informácia zahraničnej tajnej služby o možnej hrozbe sabotážneho činu prostredníctvom použitia dronu zo strany Ruskej federácie. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na nemecké bezpečnostné zdroje.

Na základni vo štvrtok večer dočasne vyhlásili druhý najvyšší stupeň ohrozenia Charlie, ktorý v žargóne NATO znamená, že došlo k incidentu alebo sú k dispozícii informácie o možnom teroristickom útoku proti Aliancii. Po necelých 24 hodinách sa základňa vrátila na predchádzajúcu úroveň Bravo+ platnú od začiatku vojny na Ukrajine.

Hovorca základne vtedy uviedol, že išlo o čisto preventívne opatrenie na minimalizáciu potenciálneho rizika pre personál a na zabezpečenie kontinuity kľúčových činností. Dodal však, že prijatie takéhoto opatrenia je nezvyčajné a na základni sa k nemu už roky neprikročilo.

K povahe hrozby sa hovorca odmietol vyjadriť. Poprel však špekulácie o možných preletoch dronov nad základňou.

Na základni pri Geilenkirchene je umiestnených 14 lietadiel vybavených systémom včasnej výstrahy AWACS, ktoré v súčasnosti predovšetkým monitorujú vzdušný priestor vo východnej oblastiach Aliancie. Vďaka svojim radarom sú schopné lokalizovať a identifikovať iné lietadlá vzdialené viac ako 400 kilometrov.

Pred necelými dvoma týždňami bola počas vyšetrovania podozrenia zo sabotáže na niekoľko hodín uzatvorená vojenská základňa v Kolíne nad Rýnom. Dôvodom bola diera v plote chrániacom vodný zdroj základne. Výsledky testov kontamináciu vody nepreukázali.