Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Zahraničie

Štyroch vojnových zločincov odsúdili v Sarajeve na 142 rokov

Sarajevský súd pre vojnové zločiny Foto: TASR/AP

Medzi obeťami odsúdenej štvorice, ktoré prišli o život v okolí Srebrenice, boli aj osoby mladšie ako 16 a staršie ako 80 rokov.

Sarajevo 15. júna (TASR) - Na rekordných 142 rokov väzenia odsúdili dnes v bosnianskom hlavnom meste Sarajevo štyroch niekdajších bosnianskosrbských vojakov, ktorí počas vojny v 90. rokoch zavraždili asi 800 bosnianskych moslimov.

Sarajevský súd pre vojnové zločiny poslal Stanka Kojiča na 43 rokov, Franca Kosa, pochádzajúceho zo Slovinska, a Zorana Goronju na 40 rokov a Vlastimira Golijana na 19 rokov za mreže.

Doteraz najvyššími verdiktmi za vojnové zločiny vynesenými týmto súdom boli májové tresty 35 a 30 rokov nepodmienečného odňatia slobody pred dvoch obžalovaných.

Medzi obeťami odsúdenej štvorice, ktoré prišli o život v rámci operácie v okolí Srebrenice vnímanej ako zločin genocídy, boli aj osoby mladšie ako 16 a staršie ako 80 rokov. Ich popravy zastrelením na statku v Branjeve prerušila obedná prestávka vojakov.

Sudkyňa Mira Smajlovičová okrem iného uviedla, že aj keď krv majú na rukách všetci štyria obžalovaní, najbrutálnejším z nich bol odsúdený Kojič. Vraždili chladnokrvne a systematicky výlučne preto, že ich obete boli moslimovia, dodala.

Telesné pozostatky zavraždených skončili zrejme v masovom hrobe.

Spomínané krviprelievanie prežili iba dve osoby, ktoré boli v procese korunnými svedkami obžaloby.