Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Odstúpila sudkyňa posudzujúca zatykač na Netanjahua

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Predsedníčka senátu zaoberajúcim sa Netanjahuovým zatykačom, rumunská sudkyňa Iulia Motocová, požiadala v piatok o výmenu na svojej pozícii zo zdravotných dôvodov.

Haag 25. októbra (TASR) - Medzinárodný trestný súd (ICC) v piatok oznámil, že zo zdravotných dôvodov dôjde k výmene jednej sudkyne, ktorá rozhoduje o vydaní zatykača na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zatykač prokuratúra vydala ešte v máji a výmena sudkyne môže spôsobiť prieťahy v konaní. TASR o tom píše podľa agentúr Reuters a AP.

Predsedníčka ICC Tomoko Akane vyhlásila, že predsedníčka senátu zaoberajúcim sa Netanjahuovým zatykačom, rumunská sudkyňa Iulia Motocová, požiadala v piatok o výmenu na svojej pozícii zo zdravotných dôvodov. S okamžitou platnosťou ju nahradila slovinská sudkyňa Beti Hohlerová.

Reuters pripomína, že výmena sudkyne ešte viac oddiali rozhodnutie o zatykačoch, keďže nová sudkyňa bude potrebovať čas na oboznámenie sa so spismi.

V máji prokurátor ICC Karim Khan požiadal o vydanie zatykača na Netanjahua, izraelského ministra obrany Joava Galanta a troch vodcov Hamasu: Jahju Sinwára, Ismaíla Haníju a Muhammada Dajfa. Prokuratúra ICC tvrdí, že existujú dôvodné podozrenia, že sa títo muži dopustili vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

Sinwár a Haníja sú už po smrti v dôsledku izraelských operácií. Izrael tvrdí, že v júli zomrel aj Dajf, čo však Hamas doteraz nepotvrdil.

Izrael v septembri predložil oficiálnu námietku voči žiadosti prokurátora ICC o vydanie zatykača na svojich predstaviteľov. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom podaní spochybňuje jurisdikciu ICC, ako aj zákonnosť prokurátorovej žiadosti a tvrdí tiež, že Khan porušil pravidlá súdu a neponúkol Izraelu príležitosť, aby dané tvrdenia vyšetril.

Prokurátora Khana navyše v súčasnosti jeho asistentka obviňuje zo sexuálneho zneužívania. Khan obvinenia odmieta a predstavitelia ICC ich označili za súčasť kampane, ktorou sa izraelské tajné služby snažia Khana očierniť.