Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Zahraničie

Súd umožnil vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Sáncheza

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Sánchez obvinenia voči svojej manželke po ich zverejnení poprel a pohrozil, že odstúpi z funkcie, ktorú zastáva od júna 2018.

Madrid 29. mája (TASR) — Regionálny súd autonómnej oblasti Madrid v stredu zamietol odvolanie prokuratúry proti začatiu vyšetrovania manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza pre viacero údajných trestných činov vrátane korupcie. Informovala o tom agentúra DPA, na ktorú sa odvoláva TASR.

Súd oznámil, že vyšetrovanie je opodstatnené, čím potvrdil verdikt madridského sudcu, ktorý v polovici apríla rozhodol o začatí vyšetrovania Sánchezovej manželky Begoe Gómezovej pre podozrenie z ovplyvňovania a korupcie v podnikaní.

Sánchez obvinenia voči svojej manželke po ich zverejnení poprel a pohrozil, že odstúpi z funkcie, ktorú zastáva od júna 2018. Tvrdil, že pravica a krajná pravica ho všetkými možnými prostriedkami šikanujú. Na poste premiéra sa však nakoniec rozhodol zostať.

Žalobu na Sánchezovu manželku podala v apríli krajne pravicová odborová organizácia Manos Limpias (Čisté ruky) založená v roku 1995. Sánchezovu 49-ročnú manželku, ktorá nezastáva žiadnu verejnú funkciu, obvinila zo zneužívania postavenia na získanie verejných zákaziek. Organizácia pritom pripustila, že jej obvinenia voči Gómezovej sú založené na správach médií.

Španielska prokuratúra a policajná jednotka UCO zaoberajúca sa korupčnými trestnými činmi nenašli pri vlastnom vyšetrovaní žiadne dôkazy o nezákonnej činnosti Gómezovej.