Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Súd v Hamburgu rozhodne v prípade popierania holokaustu

Na archívnej snímke zo 14. decembra 2019 koľajnice, ktorými privážali státisíce ľudí do plynových komôr v najväčšom nacistickom koncentračnom a vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau pri poľskom meste Osvienčim. Foto: TASR/AP

Haverbecková počas procesu v roku 2015 požadovala dôkazy o tom, že holokaust sa naozaj udial.

Berlín 26. júna (TASR) - Prípad 95-ročnej popieračky holokaustu Ursuly Haverbeckovej sa v severonemeckom meste Hamburg blíži ku koncu a súd by rozsudok mohol vyniesť už v stredu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Haverbeckovú, ktorú médiá nazývajú aj "nacistická babka", odsúdil v roku 2015 okresný súd na desať mesiacov väzenia. Voči tomu sa odvolala, ale súdny proces sa začal až o deväť rokov neskôr. Obvinená je v dvoch prípadoch podnecovania k nenávisti.

Podľa obžaloby Haverbecková 21. apríla 2015 počas procesu s bývalým príslušníkom SS Oskarom Gröningom novinárom povedala, že koncentračný tábor Auschwitz nebol vyhladzovací, ale pracovný tábor. Počas rozhovoru pre regionálnu televíziu NDR tiež poprela, že by v tábore na území dnešného poľského Osvienčimu dochádzalo k masovému zabíjaniu ľudí.

Nemecké súdy sa s vyjadreniami Haverbeckovej zaoberali opakovane v priebehu dvoch desaťročí. Prvýkrát bola odsúdená v roku 2004 na zaplatenie pokuty. Žena si už vo väzení odsedela viac ako dva roky za popieranie holokaustu. Podľa historikov pritom nacisti usmrtili iba v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau najmenej 1,1 milióna ľudí.

Haverbecková počas procesu v roku 2015 požadovala dôkazy o tom, že holokaust sa naozaj udial. Predsedajúci sudca to odmietol s tým, že nebude debatovať s niekým, kto "neakceptuje fakty", ani dokazovať, že "Zem je guľatá".