Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Súd v Keni: Meta môže byť žalovaná za prepustenie moderátora obsahu

Na archívnej snímke osoba stojí pred znakom spoločnosti Meta. Foto: TASR-AP

Spoločnosť čelí v Nairobi aj inému prípadu, v ktorom ju kenská mimovládna organizácia a dvaja Etiópčania obviňujú z nečinnosti v prípade nenávistného online obsahu.

Nairobi 21 septembra (TASR) - Odvolací súd v Keni rozhodol, že spoločnosť Meta môže byť žalovaná za zlé pracovné podmienky a prepúšťanie moderátorov obsahu. Rozhodnutie znamená pokračovanie v právnom spore proti americkému gigantu sociálnych médií v tejto východoafrickej krajine. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Piatkové rozhodnutie odvolacieho súdu v Nairobi súvisí s prepúšťaním moderátorov obsahu pre Facebook v spoločnosti Sama, dodávateľa Meta. Prvú žalobu podal pred viac ako dvoma rokmi juhoafrický moderátor obsahu Daniel Motaung. V Nairobi pracoval pre spoločnosť Sama, ktorej úlohou bolo v rokoch 2019 až 2023 odstraňovať násilný alebo nenávistný obsah z Facebooku.

Motaung tvrdí, že bol prepustený za pokus o vytvorenie odborov a upozorňovanie na zlé pracovné podmienky a nepravidelné vyplácanie mzdy. Ďalší právny spor z marca minulého roka zoskupuje 185 prepustených moderátorov obsahu. Tvrdia, že boli zaradení na čiernu listinu, aby sa nemohli uchádzať o rovnakú prácu vo firme, Majorel, keď Facebook zmenil dodávateľov.

Rokovania o urovnaní medzi moderátormi a Meta stroskotali v októbri minulého roka. V oboch prípadoch spoločnosť Meta tvrdila, že ju v Keni nemožno žalovať, pretože tam nemá žiadne aktivity a nie je priamym zamestnávateľom. Meta môže podať dovolanie na Najvyšší súd v Keni, ale zatiaľ na súdny verdikt nereagovala.

Moderátori obsahu, ktorí pracujú na zhruba 20 miestach po celom svete, spracujú denne viac ako dva milióny príspevkov. Vyplýva to zo štatistík, ktoré Meta poskytla agentúre AFP v júni minulého roka.

Spoločnosť čelí v Nairobi aj inému prípadu, v ktorom ju kenská mimovládna organizácia a dvaja Etiópčania obviňujú z nečinnosti v prípade nenávistného online obsahu.