Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Zahraničie

Súd vylúčil kandidátku z boja o post prezidenta pre proruské názory

Ilustračná snímka Foto: TASR

Sosoacaová, poslankyňa Európskeho parlamentu, je známa pre svoje antisemitské a proruské názory.

Bukurešť 8. októbra (TASR) - Rumunský ústavný súd rozhodol o vylúčení predsedníčky malej ultranacionalistickej opozičnej strany SOS Diany Sosoacaovej zo zoznamu kandidátov na post prezidenta v nadchádzajúcich voľbách. Dôvodom sú jej proruské názory, v ktorých sa ostro vyhradzuje aj proti členstvu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

Súd o stiahnutí jej kandidatúry rozhodol už v sobotu, no svoje vysvetľujúce stanovisko zverejnil až v pondelok neskoro večer. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters, z ktorej správy čerpala TASR.

Podľa rumunskej ústavy môže každý bezúhonný občan krajiny vo veku nad 35 rokov kandidovať na post prezidenta. Súd však v prípade líderky euroskeptickej SOS Sosoacaovej argumentoval, že vzhľadom na svoje verejné názory nie je schopná dodržať prezidentský sľub o rešpektovaní ústavy a ochrany demokracie, ak by bola zvolená. Podľa súdu vo svojich vyjadreniach vyzýva na zrušenie základných štátnych hodnôt a rozhodnutí vrátane členstva v EÚ a NATO.

Za stiahnutie političky zo zoznamu kandidátov sa z 9-členného súdu vyslovili piati sudcovia vrátane štyroch navrhnutých a podporovaných vládnymi sociálnymi demokratmi. Dvaja sudcovia boli proti a zvyšní dvaja sa na hlasovaní nezúčastnili.

Sobotňajší verdikt vyvolal u politikov naprieč politickým spektrom obavy, že ústavný súd prekročil svoje právomoci. Okrem toho zvýšil napätie vo vnútri vládnej koalície, zloženej z ľavicových sociálnych demokratov a stredopravicových liberálov.

Lídri oboch strán sa uchádzajú o prezidentské kreslo v dvojkolovom hlasovaní, ktoré sa uskutoční 24. novembra a 8. decembra. Medzitým týmito dátumami prebehnú aj parlamentné voľby. Rozhodnutie ústavného súdu podľa Reuters vzbudilo pochybnosti o povolebnom pokračovaní spojenectva sociálnych demokratov a liberálov.

Sosoacaová, poslankyňa Európskeho parlamentu, je známa pre svoje antisemitské a proruské názory. Niektorí politici však tvrdia, že odňatie jej práva kandidovať vo voľbách podkopáva princípy právneho štátu a vytvára nebezpečný precedens pre vyraďovanie kandidátov.

"Žiadne ústavné alebo zákonné ustanovenie neumožňuje ústavnému súdu interpretovať svoju vlastnú právomoc a rozšíriť oblasť svojej pôsobnosti o dve nové kritériá kandidatúry, ktoré sú subjektívnej povahy a nie sú uvedené ... v zákone," citovala Reuters z nesúhlasného stanoviska jednej zo sudkýň Laury-Iuliany Scanteiovej.