Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Sudán bude diskutovať s USA o účasti na rokovaniach s militantmi z RSF

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Sudánska vláda a RSF už spolu viedli viacero mierových rokovaní. Dohodnuté prímerie však obe strany rýchlo porušili a boje sa obnovili.

Chartúm 9. augusta (TASR) - Vláda v Sudáne vyšle delegáciu do saudskoarabského mesta Džidda, kde sa sudánski diplomati stretnú s predstaviteľmi USA. Diskutovať budú o účasti Sudánu na rokovaniach o prímerí v Ženeve 14. augusta. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Občianska vojna v Sudáne vypukla v apríli minulého roka medzi vládnymi zložkami a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF). Podľa OSN si konflikt vyžiadal desaťtisíce mŕtvych a Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) tvrdí, že viac než desať miliónov ľudí muselo opustiť svoje domovy. Humanitárna kríza v krajine sa navyše prehlbuje a vo viacerých oblastiach minulý týždeň vyhlásili hladomor.

USA koncom júla oznámili zámer sprostredkovať mierové rokovania medzi oboma stranami konfliktu. Líder RSF Muhammad Hamdán Daklú už koncom júla oznámil, že predstavitelia RSF sa na rokovaniach v Ženeve zúčastnia.

Sudánska vláda a RSF už spolu viedli viacero mierových rokovaní. Dohodnuté prímerie však obe strany rýchlo porušili a boje sa obnovili.