Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Sudán tvrdí, že na sídlo veľvyslanca SAE útočili Sily rýchlej podpory

Na záberoch z videa je vidieť dym stúpajúci nad Chartúmom v Sudáne vo štvrtok 26. septembra 2024 po tom, ako sudánska armáda začala operáciu na obsadenie oblastí hlavného mesta od svojho rivala, polovojenských Síl rýchlej podpory. Foto: TASR/AP

SAE v noci z nedele na pondelok informovali, že na sídlo ich veľvyslanca v Chartúme zaútočilo sudánske vojenské lietadlo, a incident odsúdili ako ohavný útok.

Chartúm 30. septembra (TASR) - Sudánska armáda v pondelok odmietla obvinenie Spojených arabských emirátov (SAE), že bombardovala sídlo veľvyslanca SAE v Chartúme. Zo zodpovednosti za tento útok obvinila polovojenské Sily rýchlej podpory (RSF), píše TASR podľa agentúry Reuters.

SAE v noci z nedele na pondelok informovali, že na sídlo ich veľvyslanca v Chartúme zaútočilo sudánske vojenské lietadlo, a incident odsúdili ako "ohavný útok".

Tieto "hanebné a zbabelé činy" uskutočňujú polovojenské RSF, uviedla sudánska armáda vo vyhlásení.

Agentúra Reuters pripomenula, že sudánska armáda opakovane obviňuje SAE z poskytovania zbraní a podpory polovojenským RSF. Občianska vojna medzi RSF a sudánskou armádou trvá už sedemnásť mesiacov. SAE tieto obvinenia odmietajú napriek tomu, že pozorovatelia OSN ich označujú za dôveryhodné.

V Sudáne od 15. apríla prebiehajú boje medzi armádou pod velením generála Abdala Fattáha Burhána, ktorý je de facto prezidentom, a jednotkami RSF, ktoré vedie Muhammad Hamdán Daklú, bývalý zástupca Burhána.