Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Sullivan v Kyjeve: USA musia pre pomoc Ukrajine urobiť viac

Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany ruský raketový útok na Ukrajinu z neznámeho miesta 10. septembra 2024. Najmenej traja ľudia utrpeli zranenia pri ruských útokoch na Ukrajinu v noci na utorok, uviedli tamojší predstavitelia. Ukrajinská protivzdušná obrana tvrdí, že zneškodnila 38 zo 46 dronov vypálených z Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Okrem bezpilotných lietadiel Rusko pri útoku použilo aj balistickú raketu Iskander-M, ktorá bola podľa ukrajinských síl vypálená z okupovaného Krymu, a taktiež riadenú strelu Ch-59. Ukrajinské vzdušné sily v aplikácii Telegram uviedli, že Rusko útočilo bezpilotnými lietadlami na 13 oblastí. Foto: TASR/AP

Sullivan zároveň vyjadril obavy z potenciálnych ruských útokov na jadrové elektrárne na Ukrajine.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 14. septembra (TASR) - Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v sobotu uviedol, že skôr logistika než nevôľa spôsobila meškanie americkej pomoci Ukrajine. Zároveň však podotkol, že Washington potrebuje urobiť viac v záujme pomoci Kyjevu v boji proti invázii Ruska, informuje TASR podľa agentúry AFP.

"Nie je to otázkou politickej vôle. Je to otázka prekonania zložitej a komplikovanej logistiky," povedal Sullivan na fóre v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev.

"Ale vzhľadom na to, proti čomu Ukrajina stojí, musíme urobiť viac a musíme to urobiť lepšie," dodal.

Sullivan zároveň vyjadril obavy z potenciálnych ruských útokov na jadrové elektrárne na Ukrajine.

"Rusi dokázali úplne drzo útočiť na civilnú energetickú infraštruktúru. Už predtým strieľali na ukrajinské jadrové elektrárne a myslím, že by sme toho mohli byť svedkami opäť," upozornil.

Sullivan súčasne uviedol, že americký prezident Joe Biden využije svoje zostávajúce mesiace v úrade na posilnenie pozície Ukrajiny. Biden sa podľa Sullivana stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským na Valnom zhromaždení OSN koncom septembra.

Biden je "rozhodnutý využiť tieto štyri mesiace na to, aby dostal Ukrajinu do najlepšej možnej pozície, aby zvíťazila," citovala Sullivana agentúra AFP.