Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Zahraničie

Politico:Von der Leyenová tvrdí, že EÚ potrebuje 500 miliárd na obranu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) hovorí s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou počas stretnutia za okrúhlym stolom na summite EÚ v Bruseli vo štvrtok 27. júna 2024. Foto: TASR/AP

Politico svoj článok opiera o svedectvá troch nemenovaných diplomatov oboznámených s priebehom diskusií na summite.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 27. júna (TASR) - Európska únia v nasledujúcom desaťročí potrebuje investovať do svojej obrany okolo 500 miliárd eur. Podľa týždenníka Politico to vo štvrtok v rámci summitu EÚ v Bruseli uviedla šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje spravodajca TASR.

Politico svoj článok opiera o svedectvá troch nemenovaných diplomatov oboznámených s priebehom diskusií na summite. K téme európskej obrany a bezpečnosti sa šéfovia vlád a štátov dostali po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a rokovaniach o Ukrajine. Očakáva sa, že lídri EÚ budú diskutovať o viacerých aspektoch vrátane toho, ako vybudovať jednotný európsky trh v oblasti obrany.

Podľa Politico však zatiaľ nie je jasné, či suma 500 miliárd rozložená na desať rokov zahŕňa aj peniaze na pokračovanie dodávok zbraní Ukrajine.

Von der Leyenová na summite upozornila, že v rokoch 1999 - 2021, čiže pred ruskou inváziou na Ukrajinu, zvýšila EÚ výdavky na obranu o 20 percent. V tom istom období obranné výdavky Číny vzrástli o 600 percent a Ruska o 300 percent. Vláda v Moskve masívne zvýšila výdavky na obranu aj za posledné dva roky svojej útočnej vojny na Ukrajine.

Otázkou však zostáva, odkiaľ zobrať spomínaných 500 miliárd eur na obranné účely. Politico upozorňuje, že snahy zvýšiť financovanie únijnej obrany sú veľmi pálčivou otázkou; viacerí diplomati však naznačili, že predstavením návrhu sumy aspoň vzniknú dôvody na začatie debaty o tejto téme.

Najkontroverznejším návrhom zostáva vydávanie obranných dlhopisov, s čím nesúhlasí Nemecko a Rakúsko a tento návrh odmieta podporiť aj nová holandská pravicová vláda.

Dôraz na vyššie výdavky EÚ v oblasti obrany rastie s blížiacimi sa voľbami v Spojených štátoch a čoraz agresívnejším správaním sa Ruska, dodáva Politico.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)