Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Zahraničie

Sunak odvolil v severnom Anglicku, Starmer v Londýne

Na snímke žena odchádza po odovzdaní svojho hlasu vo volebnej miestnosti v Londýne vo štvrtok 4. júla 2024. Foto: TASR-AP

V hlavnom meste Británie odvolil aj líder Liberálnych demokratov Ed Davey s manželkou Emily Gassonovou.

Londýn 4. júla (TASR) - Úradujúci britský premiér Rishi Sunak z Konzervatívnej strany, líder opozičných labouristov Keir Starmer i vedúce osobnosti ďalších hlavných britských politických strán vo štvrtok odovzdali svoje hlasy v parlamentných voľbách. TASR o tom informuje podľa staníc BBC a Sky News.

Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová odvolili predpoludním v meste Richmond v anglickom grófstve North Yorkshire. Starmer v čiernom obleku s červenou kravatou a jeho manželka Victoria, ktorá mala na sebe červené šaty, hlasovali v londýnskom obvode Camden.

V hlavnom meste Británie odvolil aj líder Liberálnych demokratov Ed Davey s manželkou Emily Gassonovou. Svoje hlasy odovzdali v Surbitone v juhovýchodnom Londýne. Spoluzakladateľ strany Reform UK Nigel Farage svoj hlas odovzdal poštou.

Líder Škótskej národnej strany (SNP) John Swinney bol voliť aj so svojím najmladším 14-ročným synom Matthewom v správnej oblasti Perth and Kinross v centrálnom Škótsku. Mnohí voliči v Británii so sebou k urnám radi prinášajú svoje deti, aby ich vzdelávali v oblasti procesu demokracie, píše Sky News. Hlasovať však môžu len občania vo veku od 18 rokov.

Táto stanica tiež pripomína, že mnohých voličov k volebným miestnostiam sprevádzajú ich psy. Sky News na svojej webovej stránke dokonca zverejnila zábery týchto domácich zvierat v hlasovacích miestnostiach.

Briti si vo štvrtok volia poslancov 650-člennej Dolnej snemovne britského parlamentu. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h miestneho času (23.00 h SELČ).

Volebná kampaň v Spojenom kráľovstve pokračuje až do zatvorenia volebných miestností, v krajine totiž neplatí moratórium, ktoré by vedenie kampane zakazovalo, vysvetlil editor anglickej sekcie exportného servisu TASR Martin Clifford Styan.

Na základe prieskumu agentúry YouGov zverejneného v stredu by labouristi získali 431 kresiel (o 229 viac než v roku 2019), konzervatívci 102 poslancov (pokles o 263) a Liberálni demokrati 72 mandátov (nárast o 61).