Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 8. júl 2024Meniny má Ivan
< sekcia Zahraničie

Sunak sa stretol s kráľom a podal demisiu

Odchádzajúci britský premiér Rishi Sunak hovorí pred Downing Street 10 v Londýne v piatok 5. júla 2024 pred odchodom za kráľom Karolom III., aby ponúkol svoju rezignáciu po porážke v parlamentných voľbách. Foto: TASR/AP

Labouristická strana získala vo voľbách najmenej 412 kresiel v 650-člennej Dolnej snemovni parlamentu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Londýn 5. júla (TASR) - Britský premiér Rishi Sunak sa v reakcii na výsledok parlamentných volieb, v ktorých zvíťazila Labouristická strana, stretol s kráľom Karolom III. a odovzdal mu svoju demisiu. Sunak sa zároveň ospravedlnil verejnosti. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a britskej spravodajskej stanice BBC.

Buckinghamský palác potvrdil, že kráľ Sunakovu demisiu prijal.

"Dal som do tejto práce všetko, ale vyslali ste jasný signál, že vláda Spojeného kráľovstva sa musí zmeniť a váš úsudok je jediný, na ktorom záleží," povedal Sunak v príhovore k voličom pred sídlom britského premiéra na londýnskej Downing Street.

"Počul som váš hnev, vaše sklamanie a preberám zodpovednosť za túto prehru. Všetkým konzervatívnym kandidátom a účastníkom kampane, ktorí neúnavne pracovali, ale bez úspechu - je mi ľúto, že sme nemohli dosiahnuť to, čo si vaše úsilie zaslúžilo," dodal.

Labouristická strana získala vo voľbách najmenej 412 kresiel v 650-člennej Dolnej snemovni parlamentu. Konzervatívci, ktorí boli v krajine pri moci počas uplynulých 14 rokov, utrpeli drvivú porážku - snemovni budú mať podľa predbežných výsledkov len 121 poslancov.