Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Svadobný veľtrh sa zameral na nových zákazníkov - homosexuálov

Jeden z predajných artiklov v Paríži. Foto: TASR/AP

Na veľtrhu v Paríži bolo možné vybrať si cylindre pre lesbičky a gejov, obrúčky pre dvoch mužov, kvetované motýliky k smokingu a všetko ostatné, potrebné na sobáš.

Paríž 27. apríla (TASR) - Šikovní marketingoví odborníci dnes usporiadali prvý svadobný veľtrh pre homosexuálov vo Francúzsku - iba štyri dni po tom, čo parlament legalizoval manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Na veľtrhu v Paríži bolo možné vybrať si cylindre pre lesbičky a gejov, obrúčky pre dvoch mužov, kvetované motýliky k smokingu a všetko ostatné, potrebné na sobáš. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Plánovači svadieb, fotografi a špičkoví krajčíri ponúkali na veľtrhu svoje služby. Vonku stáli na stráži policajti - išlo o preventívne opatrenie po vlne násilia proti homosexuálom, ktoré napáchali nepriatelia homosexuálnych manželstiev. Nová legislatíva vyvolala po celom Francúzsku obrovské protesty.

Organizátorka veľtrhu Claire Jollainová uviedla, že u mnohých homosexuálnych dvojíc cítila potlačovaný, skrývaný záujem a dopyt po tovare, lebo o uzavretie manželstva sa snažili veľmi dlho - a teraz majú voľnú cestu.

Vďaka záverečnému hlasovaniu vo francúzskom Národnom zhromaždení v utorok 23. apríla sa stalo Francúzsko 14. krajinou, ktorá legalizovala manželstvá homosexuálov. Prezident Francois Hollande podľa očakávania zákon čoskoro podpíše. Svadby osôb rovnakého pohlavia sa môžu začať uzatvárať už v júni.