Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Švajčiarska vláda prijala nové sankcie voči Rusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Celkovo sa sankcie vzťahujú na viac ako 2200 osôb a subjektov, uviedlo ministerstvo.

Bern 9. júla (TASR) - Švajčiarsko rozšírilo sankcie voči Rusku o nové opatrenia, ktoré nedávno prijala Európska únia voči Moskve v súvislosti s pokračujúcou vojenskou inváziou na Ukrajinu, uviedla v utorok švajčiarska vláda. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Švajčiarske ministerstvo hospodárstva vo svojom vyhlásení oznámilo, že v rámci svojej jurisdikcie uvalí sankcie na ďalších 69 osôb a 86 subjektov, pričom poukázalo na balík opatrení, ktoré v júni prijala EÚ voči Rusku.

Podľa vyhlásenia sa sankcie zameriavajú na podnikateľov, propagandistov, príslušníkov ozbrojených síl a súdnictva, osoby zodpovedné za deportácie ukrajinských detí a členov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

"Medzi nové sankcionované subjekty patria spoločnosti pôsobiace v ruskom obrannom priemysle a firmy vo finančnom a obchodnom sektore, ktoré sa podieľajú na obchádzaní sankcií," informovalo švajčiarske ministerstvo.

Celkovo sa sankcie vzťahujú na viac ako 2200 osôb a subjektov, uviedlo ministerstvo.

Ministerstvo zakázalo reklamu štyrom médiám, konkrétne portálu Voice of Europe, agentúre RIA Novosti a denníkom Izvestija a Rossijskaja gazeta. Dôvodom majú byť nepretržité ruské propagandistické a dezinformačné kampane, píše Reuters.

"Na rozdiel od opatrení v EÚ sa na tieto médiá vo Švajčiarsku nevzťahuje zákaz vysielania. Hoci sa tieto kanály používajú na cielené šírenie ruskej propagandy a dezinformácií, Spolková rada sa stále domnieva, že je účinnejšie vzdorovať nepravdivým a škodlivým vyhláseniam faktami, než ich zakazovať," píše sa ďalej vo vyhlásení.

Štrnásty balík sankcií, ktorý EÚ prijala 24. júna, obsahuje celý rad ďalších opatrení vrátane opatrení v energetickom a finančnom sektore, ktoré podľa vyhlásenia švajčiarska Spolková rada v súčasnosti skúma.