Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Dobrovoľníci vyzbierali z ľadovca Morteratsch 250 kg odpadu

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Dobrovoľníci narazili tiež na staré "mačky" a lyže, ako aj na pozostatky starej monitorovacej stanice.

Ženeva 25. júla (TASR) - Až 250 kilogramov odpadu vyzbierali a odstránili za jeden deň dobrovoľníci zo švajčiarskeho ľadovca Morteratsch v pohorí Bernina na východe krajiny. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

Približne 90 dobrovoľníkov vyrazilo s vrecami na odpadky z horskej stanice Diavolezza v regióne Engadin v kantóne Graubünden. Horskí vodcovia ich bezpečne previedli cez ľadovce Pers a Morteratsch. Bola to tretia "čistiaca" akcia organizovaná horskými železnicami.

Medzi nájdenými predmetmi boli napríklad plstená čiapka a ruksak, ako aj obaly od cigariet a sladkostí, uviedla v stredu horská železničná spoločnosť Diavolezza Lagalb AG. Dobrovoľníci narazili tiež na staré "mačky" a lyže, ako aj na pozostatky starej monitorovacej stanice. Niektoré predmety pravdepodobne ležali v ľade celé roky a na svetlo sveta sa dostali až teraz, keďže ľad sa rýchlo topí.

"Ľadovec Morteratsch je najobjemnejším ľadovcom vo Východných Alpách," uviedla spoločnosť. Neuveriteľne rýchlo sa však topí. "Za uplynulých 150 rokov ustúpila koncová časť ľadovca o približne tri kilometre a celý ľadovec stratil dve tretiny svojho objemu," dodala Diavolezza Lagalb AG.