Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Zahraničie

Švajčiari bojujú s požiarom, museli evakuovať štyri menšie obce

Vrtuľník zhadzuje vodu na dym zo zhoreného lesa nad švajčiarskymi obcami Bitsch a Ried-Mörel 18. júla 2023. Foto: TASR/AP

Hasičom pomáhali aj vojenské vrtuľníky.

Bern 18. júla (TASR) - Približne 150 hasičov bojuje s požiarom, ktorý ešte v pondelok vypukol nad dedinou Bitsch vo švajčiarskych Alpách. Záchranné zložky museli z oblasti evakuovať viac ako 200 miestnych obyvateľov. V utorok to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

Oheň vypukol v regióne Wallis na juhu Švajčiarska. Miestna polícia uviedla, že hoci boli do oblasti urýchlene vyslané zásahové tímy, plamene sa stále rýchlo šíria. Hasičom pomáhali aj vojenské vrtuľníky.

"Oheň stále nie je pod kontrolou," informovala polícia.

Úrady museli evakuovať štyri menšie obce, dohromady približne osôb. Väčšina z nich odišla načas bývať k rodine či príbuzným, uviedla švajčiarska spravodajská stanica RTS. Zranenia neutrpeli ľudia ani zvieratá, neboli hlásené ani škody na majetku.

Polícia tiež oznámila, že začala vyšetrovanie s cieľom zistiť, čo bolo príčinou vzniku požiaru.

Podľa šéfa miestnych požiarnikov Maria Schallera plamene zatiaľ poškodili približne 100 hektárov lesa. Očakáva sa, že hasiči budú plamene dostávať pod kontrolu ešte niekoľko dní či dokonca týždňov.