Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovanie kauzy španielskeho emeritného kráľa bolo zastavené

Na archívnej snímke bývalý španielsky kráľ Juan Carlos I. Foto: TASR/AP

Juan Carlos I. vládol v Španielsku od novembra roku 1975 do júna roku 2014, keď sa trónu vzdal v prospech svojho syna, súčasného kráľa Filipa VI. Juan Carlos má odvtedy titul emeritný kráľ.

Ženeva/Madrid 13. decembra (TASR) - Švajčiarska prokuratúra pre nedostatok dôkazov zastavila vyšetrovanie kauzy, ktorá sa týkala bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I. a jeho majetku vo Švajčiarsku vrátane 100 miliónov dolárov zo Saudskej Arábie.

Ženevské súdy začali trestné stíhanie v kauze "pranie špinavých peňazí za priťažujúcich okolností" v auguste roku 2018 po zverejnení článkov v tlači, v ktorých sa uvádzalo, že bývalý španielsky kráľ údajne dostával nezákonné provízie.

Vzniklo vtedy podozrenie, že provízie súviseli s podpisom zmluvy španielskych spoločností na výstavbu vysokorýchlostnej železničnej trate medzi saudskoarabskými mestami Medína a Mekka.

Podľa denníka Tribune de Geneve ženevská prokuratúra v pondelok oznámila, že prípad uzatvára, lebo "vyšetrovanie dostatočne nepreukázalo súvislosť medzi sumou prijatou zo Saudskej Arábie a uzavretím zmlúv na výstavbu vysokorýchlostného vlakového spojenia".

Trovy súdneho konania vo výške 200.000 švajčiarskych frankov (192.000 eur) však musia uhradiť obžalovaní, vrátane bývalého španielskeho kráľa.

Nateraz nie je jasné, či zastavenie vyšetrovania vo Švajčiarsku bude mať vplyv na kauzy v Španielsku, kde je Juan Carlos I. vyšetrovaný pre možné prijímanie úplatkov zo Saudskej Arábie, za využívanie platobných kariet k účtom mexického podnikateľa Allena Sanginésa-Krausa v rokoch 2016-18 a pre možné daňové úniky.

Juan Carlos I. vládol v Španielsku od novembra roku 1975 do júna roku 2014, keď sa trónu vzdal v prospech svojho syna, súčasného kráľa Filipa VI. Juan Carlos má odvtedy titul emeritný kráľ.

Na archívnej snímke španielsky kráľ Filip VI.
Foto: TASR/AP


Trónu sa vzdal s nádejou, že jeho syn napraví povesť kráľovskej rodiny, ktorú jej svojou korupčnou kauzou pokazil kráľovský zať.

Juan Carlos I. sa roky tešil rešpektu obyvateľov Španielska, ale o časť popularity prišiel v roku 2012, keď sa v čase ekonomickej krízy vydal aj s milenkou na poľovačku na slony do Botswany. Toto bol aj moment, keď španielske médiá prestali tolerovať panovníkove mimomanželské aféry.

Juan Carlos I., ktorý v januári oslávi 84. narodeniny, žije odvlani v Spojených arabských emirátoch, ale bez svojej manželky, kráľovnej Sofie.