Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Zahraničie

PÁLILI KORÁN: Dvoch mužov obžalovali z podnecovania nenávisti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Jeho advokát Mark Safarjan pre Reuters uviedol, že práva jeho klienta sú chránené švédskou ústavou a slobodou prejavu.

Štokholm 28. augusta (TASR) - Švédska prokuratúra v stredu obžalovala dvoch mužov z podnecovania etnickej nenávisti. Podľa úradov sa jej dopustili pálením Koránu. Muži tak urobili niekoľkokrát počas minuloročných protestov a vyvolali tým rozhorčenie vo viacerých moslimských krajinách. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Irackí kresťania Salwán Múmíká a Salwán Nadžim boli obvinení zo štyroch prípadov "podnecovania nenávisti voči etnickej skupine", ktorej sa mali dopustiť na minuloročných protestoch. Podľa textu obžaloby dvojica zneuctila Korán a hanlivo sa vyjadrovala o moslimoch.

"Obaja muži sú stíhaní za to, že pri týchto štyroch príležitostiach sa vyjadrovali a zaobchádzali s Koránom spôsobom, ktorý pohŕdal moslimami pre ich vieru," uviedla vo vyhlásení prokurátorka Anna Hankkiová.

Nadžim vinu odmieta. Jeho advokát Mark Safarjan pre Reuters uviedol, že práva jeho klienta sú chránené švédskou ústavou a slobodou prejavu.

Vzťahy medzi Švédskom a niekoľkými krajinami Blízkeho východu sa v dôsledku konania tejto dvojice naštrbili. V júli 2023 irackí demonštranti dvakrát vtrhli na švédske veľvyslanectvo v Bagdade, pričom raz v areáli založili požiar. Švédska vláda pálenie Koránu odsúdila, ale zároveň upozornila na ústavou chránenú slobodu prejavu a zhromažďovania.

V októbri 2023 švédsky súd odsúdil jedného muža za podnecovanie etnickej nenávisti, ktorej sa dopustil spálením Koránu v roku 2020. Išlo o prvý prípad, keď sa súdny systém v krajine zaoberal takouto obžalobou.

AFP pripomína, že prokuratúra v minulosti uviedla, že podľa švédskeho práva možno pálenie Koránu považovať za kritiku tejto knihy, ako aj náboženstva a takéto konanie je preto chránené slobodou slova. V závislosti od kontextu sa však môže považovať aj za podnecovanie nenávisti voči etnickej skupine.