Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Švédsky minister zahraničných vecí oznámil odchod z funkcie

Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström. Foto: TASR/AP

Na sieti X 50-ročný Billström napísal, že o svojej rezignácii v stredu oboznámil premiéra Ulfa Kristerssona.

Štokholm 4. septembra (TASR) - Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström v stredu oznámil, že budúci týždeň odstúpi zo svojej funkcie a odíde z politiky. Bezprostredne neuviedol dôvody svojho rozhodnutia. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Na sieti X 50-ročný Billström napísal, že o svojej rezignácii v stredu oboznámil premiéra Ulfa Kristerssona. Billström pôsobil ako minister zahraničných vecí v Kristerssonovom kabinete od októbra 2022.

"Pokiaľ ide o mňa, teraz politiku úplne opustím. To znamená, že zanechávam aj svoj poslanecký mandát," napísal Billström a dodal, že oficiálne odíde z funkcie na začiatku parlamentnej schôdze na budúci týždeň. Podľa vlastných slov ešte nevie, čomu sa bude po odchode z politiky venovať.

Počas Billströmovho pôsobenia vo funkcii šéfa diplomacie Švédsko dokončilo svoj vstup do NATO, o ktorý požiadalo spolu s Fínskom v máji 2022 - tri mesiace po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Billström vo svojom príspevku na X uviedol, že "sme v najvážnejšej bezpečnostnej situácii od druhej svetovej vojny", pričom spomenul vojnu na Ukrajine a situáciu na Blízkom východe.

"Vláda pod Tobiasovým vedením jasne zmenila priority švédskej zahraničnej politiky," uviedol premiér Kristersson na sieti Instagram. Zatiaľ neoznámil meno Billströmovho nástupcu, píše AFP.