Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Svetová banka zastavuje pôžičky v Ugande pre zákon proti homosexualite

Na archívnej snímke žena kráča okolo budovy Svetovej banky (SB) vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Tento krok prichádza po nátlaku organizácií na ochranu ľudských práv a členov amerického Kongresu.

Washington 9. augusta (TASR) - Svetová banka zastavuje schvaľovanie nových pôžičiek na financovanie verejných projektov v Ugande za to, že východoafrická krajina tento rok prijala všeobecne kritizovaný návrh zákona kriminalizujúci homosexuálne správanie. Správu priniesla v utorok tlačová agentúra AFP.

"Zákon proti homosexualite v Ugande je od základov v rozpore s hodnotami Svetovej banky," uviedla v utorok v oznámení inštitúcia, ktorá požičiava peniaze rozvíjajúcim sa krajinám s cieľom znížiť chudobu.

Svetová banka (SB) dodala, že správnej rade nebudú nateraz predkladané na schválenie žiadne nové žiadosti o verejné financie.

Tento krok prichádza po nátlaku organizácií na ochranu ľudských práv a členov amerického Kongresu, aby banka prijala prísnejší postoj voči Kampale práve pre tento zákon, ktorý patrí k najtvrdším svojho druhu na svete.

Zákon proti homosexualite z roku 2023 v Ugande obsahuje ustanovenia, podľa ktorých je "homosexualita s priťažujúcimi okolnosťami" hrdelným trestným činom. Za súhlasné vzťahy osôb rovnakého pohlavia zavádza tresty siahajúce po doživotné väzenie.

"Naším cieľom je chrániť sexuálne a rodové menšiny pred diskrimináciou a vylúčením v projektoch, ktoré financujeme," uviedla v utorok SB. Dodala, že o veci diskutuje s ugandskými predstaviteľmi.

Niekoľko členov amerického Kongresu koncom júla vyzvalo prezidenta SB Ajaya Bangu, aby "okamžite odložil a pozastavil všetky súčasné a budúce pôžičky Ugande", kým zákon nezruší.

Po schválení ugandského zákona aktualizovalo americké ministerstvo zahraničných vecí svoje cestovné odporúčania. Občanov USA upozornilo, aby "si rozmysleli cestu do Ugandy vzhľadom na kriminalitu, terorizmus a legislatívu proti LGBTQI+ ľuďom".