Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Zahraničie

Svetoví lídri ocenili výber laureáta Nobelovej ceny a pridali výzvy

Tošiyuki Mimaki, prezident organizácie Nihon Hidankyo. Foto: TASR/AP

Nový japonský premiér Šigeru Išiba povedal, že udelenie ceny organizácii, ktorá toľko rokov venovala práci s cieľom dosiahnuť odstránenie jadrových zbraní, má mimoriadny význam.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Oslo 11. októbra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v piatok svetových lídrov, aby boli "jasnozriví" a pracovali na úplnom odstránení jadrových zbraní. Vyjadril sa po tom, ako Nobelovu cenu mieru udelili organizácii preživších Hirošimy a Nagasaki. Tohtoročnú voľbu Nobelovho výboru ocenili aj ďalší svetoví lídri, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Nobelovu cenu mieru za rok 2024 získala japonská organizácia ľudí, ktorí prežili zhodenie atómovej bomby na Hirošimu a Nagasaki v roku 1945, s názvom Nihon Hidankjo. Nórsky Nobelov výbor ocenil túto japonskú organizáciu "za úsilie o svet bez jadrových zbraní a za svedectvo, že jadrové zbrane sa už nikdy nesmú použiť".

Guterres vo vyhlásení uviedol, že tohtoroční nositelia Nobelovej ceny mieru sú svedkovia "strašnej ceny, ktorú ľudia platia za jadrové zbrane". "Je čas, aby svetoví lídri boli rovnako jasnozriví ako preživší a videli jadrové zbrane v reálnom svetle: ako nástroje smrti, ktoré neponúkajú žiadnu bezpečnosť, ochranu ani záruky. Jediným spôsobom, ako odstrániť hrozbu jadrových zbraní, je odstrániť ich úplne," dodal generálny tajomník OSN.

Podľa nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej je výber tohtoročného laureáta "skutočne dobrou správou... a to najmä v týchto brutálnych časoch, keď sa agresívne mocnosti vyhrážajú použitím jadrových zbraní".

Voľba nositeľov Nobelovej ceny mieru vyslala "silné posolstvo", uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na sociálnej sieti X. "Strašidlo Hirošimy a Nagasaki sa ešte stále vznáša nad ľudstvom," uviedla von der Leyenová s tým, že máme povinnosť pripomínať si ho. "A (máme) ešte väčšiu povinnosť chrániť ďalšie generácie pred hrôzami jadrovej vojny," dodala.

Nový japonský premiér Šigeru Išiba povedal, že udelenie ceny organizácii, ktorá toľko rokov venovala práci s cieľom dosiahnuť odstránenie jadrových zbraní, má mimoriadny význam.

Organizácia ICAN, ktorá sa zasadzuje za úplné odstránenie jadrových zbraní a ktorá Nobelovu cenu mieru získala v roku 2017, uviedla, že cena bola udelená "v kritickom momente", keď je riziko použitia jadrových zbraní vyššie ako kedykoľvek predtým. "Na budúci rok si pripomenieme 80. výročie katastrofálneho bombardovania Hirošimy a Nagasaki. Je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, aby boli vypočuté hlasy preživších a ich naliehavé výzvy konať a aby sa podľa nich aj postupovalo," uviedla organizácia.