Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Svetoví lídri odsúdili atentát na Trumpa, myslia naňho aj obete útoku

Republikánsky kandidát na prezidenta, bývalý prezident Donald Trump, je obklopený agentmi tajnej služby USA, keď mu pomáhajú opustiť pódium na predvolebnom zhromaždení v Butler, Pensylvánia, v sobotu 13. júla 2024. Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell bol takisto "šokovaný" útokom na Trumpa, ktorý "dôrazne odsúdil".

Washington 14. júla (TASR) - Sobotňajší atentát na republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v americkom štáte Pensylvánia odsúdili viacerí svetoví lídri vrátane predstaviteľov Spojeného kráľovstva, Japonska, Izraela, EÚ, Kanady, či Maďarska, informuje TASR.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu aj s manželkou Sarou boli šokovaní útokom na Trumpa. "Modlíme sa za jeho bezpečnosť a skoré uzdravenie," uviedol Netanjahu.

"Moje myšlienky a modlitby sú v týchto temných hodinách s prezidentom Donaldom Trumpom," maďarský predseda vlády Viktor Orbán uviedol na sociálnej sieti X.



Britský premiér Keir Starmer "bol zdesený šokujúcimi scénami" na predvolebnom mítingu prezidenta Donalda Trumpa. "Politické násilie v akejkoľvek podobe nemá v našej spoločnosti miesto," zdôraznil a dodal, že myšlienkami je so všetkými obeťami útoku.

Japonský premiér Fumio Kišida vyhlásil, že je potrebné "rozhodne sa postaviť proti akejkoľvek forme násilia, ktorá spochybňuje demokraciu. Modlím sa za skoré uzdravenie bývalého prezidenta Trumpa."

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell bol takisto "šokovaný" útokom na Trumpa, ktorý "dôrazne odsúdil". "Opäť sme svedkami neprijateľných násilných činov voči politickým predstaviteľom," dodal.



Predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú útok "hlboko šokoval": "Politické násilie nemá v demokracii miesto. Donaldovi Trumpovi želám rýchle uzdravenie a rodine nevinnej obete vyjadrujem sústrasť," uviedla na platforme X.



Kanadský premiér Justin Trudeau uviedol, že je "znechutený streľbou na bývalého prezidenta Trumpa" a zdôraznil, že "politické násilie nikdy nie je prijateľné". "Myšlienkami som s bývalým prezidentom Trumpom, účastníkmi podujatia a všetkými Američanmi," vyhlásil.



Udalosť tiež komentovali a odsúdili ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, izraelský premiér Benjamin Netanyahu, francúzsky prezident Emmanuel Macron, taiwanský prezident Laj Čching-te, filipínsky prezident Ferdinand Marcos Jr, juhokórejský prezident Jun Sok-jol, talianska premiérka Giorgia Meloniová, egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, maďarský premiér Viktor Orbán a slovinský veľvyslanec v USA Iztok Mirošič.



Bývalého prezidenta Donalda Trumpa evakuovali z pódia na sobotňajšom mítingu po tom, ako sa na podujatí v štáte Pensylvánia ozvala streľba. Prezidentského kandidáta urýchlene stiahli z pódia a odviezli do bezpečia. Tajná služba po incidente uviedla, že Trump je v poriadku, čo neskôr potvrdil aj samotný ľahko zranený Trump. Úradujúci americký prezident Joe Biden útok odsúdil a uviedol, že pre takéto násilie nie je v Amerike miesto.

Európski lídri odsúdili atentát


Atentát na Donalda Trumpa je šokujúcim momentom nielen pre Spojené štáty, ale aj pre celý slobodný a demokratický svet, uviedol v nedeľu poľský prezident Andrzej Duda. Podľa českého prezidenta Petra Pavla násilie do demokratickej spoločnosti nepatrí, a preto treba útok na bývalého prezidenta USA jednoznačne odsúdiť, píše TASR.

Prezident ČR na sieti X uviedol, že napätá atmosféra v spoločnosti nikomu neprospieva a politici sa musia pokúsiť situáciu upokojiť. Na atentát na bývalého prezidenta Spojených štátov reagoval na Facebooku aj český premiér Petr Fiala, podľa ktorého je politika súbojom názorov a násilie v nej nemá miesto.

Atentát odsúdil aj poľský premiér Donald Tusk. "V demokracii nie je násilie nikdy riešením politických sporov. Som si istý, že na tom sa všetci bez akýchkoľvek pochybností zhodneme," napísal Tusk taktiež na X.

Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že atentát je hodný opovrhnutia a takéto násilné činy ohrozujú demokraciu. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková na X napísala, že streľba na Trumpovom predvolebnom mítingu naznačila "temné hodiny" pre americkú demokraciu, a uviedla, že násilie by nemalo byť prostriedkom politického konfliktu.

"V demokratických krajinách sa vo voľbách rozhoduje pomocou hlasovacích lístkov a nie pomocou zbraní," napísala Baerbocková.

Podľa rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena je politické násilie absolútne neprijateľné. "Sila našej liberálnej demokracie - rešpekt, rovnosť a pluralizmus - nesmie byť oslabená nenávisťou a násilím," napísal Bellen na sieti X.

Premiérka Talianska Giorgia Meloniová oznámila, že s obavami sleduje správy z Pensylvánie a že verí, že v nasledujúcich mesiacoch prezidentskej kampane zvíťazí dialóg a zodpovednosť nad nenávisťou a násilím.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril zhrozenie nad útokom a uviedol, že takéto násilie nemá žiadne ospravedlnenie a miesto nikde na svete. Násilie by podľa neho nemalo prevládať.