Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Zahraničie

Svetový humanitárny deň sa nesie v duchu kampane #ActForHumanity

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Podľa OSN bol rok 2023 pre humanitárnych pracovníkov najsmrteľnejším rokom v histórii, pričom rok 2024 v dôsledku pokračujúceho konfliktu v Pasme Gazy má potenciál byť ešte horším.

New York/Bratislava 18. augusta (TASR) - Pri samovražednom útoku atentátnika z 19. augusta 2003 na hotel Canal v Bagdade, v ktorom sa nachádzala iracká centrála Organizácie Spojených národov (OSN), zahynulo 22 osôb vrátane 18 pracovníkov OSN. Medzi obeťami bol aj vtedajší vysoký komisár OSN pre ľudské práva a zároveň osobitný vyslanec pre Irak Sérgio Vieira de Mello.

Na ich pamiatku vyhlásilo v decembri 2008 Valné zhromaždenie OSN 19. august za Svetový humanitárny deň (World Humanitarian Day) alebo tiež Svetový deň humanitárnych pracovníkov. Prvýkrát sa oficiálne pripomínal 19. augusta 2009.

Humanitárni pracovníci poskytujú pomoc miliónom ľudí na celej planéte. Pracujú v bojových zónach a rizikových oblastiach prírodných katastrof, pričom riskujú svoje životy. Tohtoročná téma Svetového humanitárneho dňa sa preto nesie v duchu kampane #ActForHumanity, ktorá upriamuje pozornosť na dôležitosť ochrany civilistov a humanitárnych pracovníkov počas vojny či na miestach vojenských konfliktov.

OSN upozorňuje na to, že veľmi často dochádza k porušovaniu medzinárodných zákonov určených na ochranu humanitárnych pracovníkov. Humanitárni pracovníci spolu s civilistami čelia podľa OSN bezprecedentným rizikám, zatiaľ čo porušovatelia často unikajú spravodlivosti. Tohtoročná kampaň preto vyzýva politických lídrov, aby sa zasadili za ukončenie násilných činov páchaných na humanitárnych pracovníkoch a civilistoch a za potrestanie páchateľov týchto činov.

Podľa OSN bol rok 2023 pre humanitárnych pracovníkov najsmrteľnejším rokom v histórii, pričom rok 2024 v dôsledku pokračujúceho konfliktu v Pasme Gazy má potenciál byť ešte horším. V roku 2023 zahynulo podľa informácií zverejnených na stránke OSN 261 humanitárnych pracovníkov, unesených bolo 78 a 196 ich utrpelo zranenia.



Zdroj: https://www.un.org/en/observances/humanitarian-day