Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

SVETOVÝ OBJAV: Našla sa doteraz neznáma Mozartova skladba

Na archívnej snímke notový zápis jednej z dvoch nedávno objavených skladieb svetoznámeho rakúskeho skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta vystavený na TK výskumného oddelenia Medzinárodnej nadácie Mozarteum v rakúskom Salzburgu 2. augusta 2009. Foto: TASR/AP

V správe tlačovej služby sa uvádza, že partitúra nájdená v knižnici nie je pôvodným skladateľovým rukopisom, ale kópiou vyhotovenou okolo roku 1780. Nie je známe, kto Mozartovo dielo prepísal.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Lipsko 20. septembra (TASR) - Hudobná knižnica v Lipsku objavila vo svojom zbierkovom fonde partitúru doteraz neznámeho 12-minútového diela Wolfganga Amadea Mozarta. S odvolaním sa na tlačovú službu mestskej knižnice v Lipsku o tom informovala televízia CBS, na ktorú sa vo svojej správe odvoláva agentúra TASR.

Ide o skladbu Serenate ex C zo zbierky Carla Ferdinanda Beckera. Predpokladá sa, že Mozart ju napísal v polovici až na konci 60. rokov 18. storočia. Skladba pozostáva zo siedmich miniatúrnych častí pre sláčikové trio – dvoje huslí a violončelo.

V správe tlačovej služby sa uvádza, že partitúra nájdená v knižnici nie je pôvodným skladateľovým rukopisom, ale kópiou vyhotovenou okolo roku 1780. Nie je známe, kto Mozartovo dielo prepísal.

Skladba sa našla pri práci na novom vydaní Köchelovho zoznamu – archívu Mozartových hudobných diel. Nazvali ju Ganz kleine Nachtmusik (Veľmi malá nočná hudba). Katalóg i skladbu predstavili vo štvrtok v Salzburgu. V Nemecku bude mať skladba premiéru 21. septembra v opere v Lipsku.

Mozart je považovaný za jedného z najvýznamnejších predstaviteľov viedenskej klasicistickej školy. Komponovať začal ako dieťa a za svoj život vytvoril viac ako 600 diel vrátane 16 omší, 14 opier a približne 50 symfónií.