Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Izrael zasiahol v Sýrii oblasť pri Stredozemnom mori, obete nehlásia

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) ozrejmilo, že dve rakety mierili na najmenej dve budovy, z ktorých jedna patrila protivzdušnej obrane.

Damask 9. júla (TASR) - Sýrske ministerstvo obrany uviedlo, že utorkový izraelský útok v blízkosti pobrežného mesta Bánijás spôsobil škody, no zároveň nehlásilo žiadne obete. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Izraelský nepriateľ podnikol letecký útok od Stredozemného mora... zacielený na oblasť v blízkosti mesta Bánijás," uviedlo ministerstvo obrany.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) ozrejmilo, že dve rakety mierili na najmenej dve budovy, z ktorých jedna patrila protivzdušnej obrane. Zároveň uviedlo, že na tomto mieste sídlili iránski vojenskí poradcovia.

Podľa SOHR išlo už o tretí útok v oblasti v priebehu tohto roka. V máji sýrske ministerstvo obrany uviedlo, že pri izraelskom útoku v Bánijáse prišlo o život dievča a ďalších desať civilistov utrpelo zranenia.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 Izrael uskutočnil stovky útokov zameraných najmä na pozície armády a bojovníkov podporovaných Iránom vrátane libanonského Hizballáhu. Údery sa zintenzívnili po tom, čo palestínska militantná skupina Hamas 7. októbra 2023 zaútočila na Izrael a vyvolala vojnu v Pásme Gazy.

Izraelskí predstavitelia sa k jednotlivým útokom vyjadrujú len zriedka, no opakovane vyhlásili, že nedovolia Iránu rozšíriť svoju prítomnosť v Sýrii.