Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Sýrske vládne sily bombardovali utečenecký tábor Jarmúk

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vládne sily ostreľovali časti rozsiahleho tábora, v ktorom prebiehajú boje medzi postupujúcimi džihádistami z Islamského štátu a palestínskymi milíciami Aknáf Bajt al-Makdis.

Bejrút 4. apríla (TASR) - Sýrske vládne stíhačky bombardovali palestínsky utečenecký tábor Jarmúk na južnom predmestí Damasku, v ktorom momentálne žije viac ako 18.000 civilistov. Oznámilo to Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), informovala agentúra DPA.

Vládne sily ostreľovali časti rozsiahleho tábora, v ktorom prebiehajú boje medzi postupujúcimi džihádistami z Islamského štátu a palestínskymi milíciami Aknáf Bajt al-Makdis, ktoré sú najsilnejšími protiasadovskými milíciami vnútri tábora.

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) ovládla už 90 percent územia palestínskeho utečeneckého tábora Jarmúk, islamisti z IS sa teraz nachádzajú doslova len pár kilometrov od mocenských centier režimu prezidenta Bašára Asada.

V súvislosti s týmto vývojom dnes OSN vyjadrila obavy o bezpečnosť a ochranu Sýrčanov a Palestínčanov v utečeneckom tábore, ktorí sa ocitli v obkľúčení a už dlho trpia nedostatkom jedla a chorobami. Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) dnes vydal vyhlásenie, v ktorom upozorňuje, že situácia v Jarmúku je "urážkou ľudskosti nás všetkých, zdrojom všeobecnej hanby". "Nesmieme zlyhať. V hre je dôveryhodnosť medzinárodného systému ako takého."

Jarmúk bol pred vypuknutím občianskej vojny v Sýrii - do roku 2011 - domovom asi pol milióna palestínskych utečencov. Od začiatku sýrskej občianskej vojny bol v rukách povstalcov a obliehaný Asadovými vládnymi vojskami. Nachádza sa iba zopár kilometrov od centra Damasku, ktorý je stále pevne pod kontrolou vládnych síl.