Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Syrskyj: Rusko neďaleko Charkovskej oblasti zhromažďuje jednotky

Ukrajinskí vojaci prehľadávajú cieľ pomocou amerického protilietadlového raketometu Stinger na frontovej línii v Záporožskej oblasti na Ukrajine v utorok 28. mája 2024. Foto: TASR/AP

Dodávky amerických zbraní pomáhajú stabilizovať ukrajinské frontové línie, vyhlásil v stredu americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken.

Kyjev 30. mája (TASR) - Rusko neďaleko severnej časti Charkovskej oblasti, kde minulý mesiac spustilo ofenzívu, zhromažďuje ďalšie jednotky. Ich počet však zatiaľ nestačí na začatie veľkého útoku v oblasti, vyhlásil vo štvrtok hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generálplukovník Oleksandr Syrskyj. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rusko podľa Syrského do oblasti presúva pluky a brigády z iných oblastí a výcvikových táborov, aby posilnilo dva hlavné smery útoku na severe Charkovskej oblasti.

"(Zhromaždené) jednotky v súčasnosti nestačia na rozsiahlu ofenzívu a prelomenie našej obrany," vyhlásil Syrskyj prostredníctvom sociálnej siete Telegram. Schopnosť ruskej armády podnikať útoky navyše znížilo aj to, že Ukrajina si "vytvorila muničné rezervy", dodal Syrskyj. To naznačuje, že dodávky americkej vojenskej pomoci doplnili akútny nedostatok munície, ktorým ukrajinská armáda trpela.

Dodávky amerických zbraní pomáhajú stabilizovať ukrajinské frontové línie, vyhlásil v stredu americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken.

Väčšina ruského ofenzívneho tlaku sa sústredila na východe Ukrajiny, kde sa ruským jednotkám od dobytia Advijivky vo februári pomaly darí postupovať vpred.