Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Syrskyj: Ukrajina kontroluje asi 1000 km2 ruského územia

Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v sobotu 10. augusta 2024, tanky ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska. Foto: TASR/AP

Gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov na schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a bezpečnostnými predstaviteľmi uviedol, že ukrajinské sily majú pod kontrolou 28 pohraničných dedín.

Kyjev 12. augusta (TASR) - Ukrajina kontroluje zhruba 1000 štvorcových kilometrov ruského územia. Oznámil to v pondelok hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj, ktorý sa k ukrajinskému vpádu do ruskej Kurskej oblasti vyjadril prvýkrát, píše TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters a AFP.

Syrskyj informoval, že operácia ukrajinskej armády v Kurskej oblasti pokračuje. Videozáznam jeho vyhlásenia o situácii v ruskom pohraničnom regióne zverejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na platforme Telegram. Zelenskyj zároveň uviedol, že nariadil prípravu "humanitárneho plánu" pre túto oblasť.

Rusko vedie v Kurskej oblasti od minulého utorka intenzívne boje s viac ako tisíckou ukrajinských vojakov. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov v pondelok na schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a bezpečnostnými predstaviteľmi uviedol, že ukrajinské sily majú pod kontrolou 28 pohraničných dedín. Podľa agentúry AFP dodal, že ukrajinský vpád na územie Kurskej oblasti si vyžiadal už 12 obetí a 121 zranených.

Putin povedal, že Ukrajina sa svojím vpádom do Kurskej oblasti snaží narušiť stabilitu Ruska. Podľa jeho slov sa jej to však nepodarí.