Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Szijjártó:EÚ pozastaví platnosť dohody uľahčujúcej vydávanie víz Rusom

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ vo formáte Gymnich v Prahe v utorok 30. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Všeobecný zákaz vydávania víz pre ruských občanov nebude zavedený, povedal maďarský minister.

Budapešť 31. augusta (TASR) – Európska únia pozastaví uplatňovanie dohody s Ruskom, ktorá uľahčuje vydávanie víz jeho občanom. Všeobecný zákaz vydávania víz však voči tejto krajine nezavedie, pretože v tom nepanuje zhoda, uviedol v stredu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Szijjártó vo vyjadrení na sociálnej sieti priblížil, že na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Prahe sa Maďarsko spolu s viacerými ďalšími členskými štátmi vyjadrilo proti úplnému zákazu vydávania víz ruským občanom.

"Všeobecný zákaz vydávania víz pre ruských občanov nebude zavedený," povedal maďarský minister.

Doplnil, že dohoda s Ruskom uľahčujúca vydávanie víz bude pozastavená na základe rozhodnutia kvalifikovanou väčšinou. Nespresnil, či Maďarsko podporilo tento krok, v dôsledku ktorého budú ruskí občania za víza platiť viac a čakať na ne dlhšie.

Východné a severské krajiny EÚ dôrazne podporujú zákaz vydávania turistických víz pre Rusov. Nemecko a Francúzsko takýto krok považujú za kontraproduktívny, pretože bežní Rusi by stále mali mať možnosť cestovať na Západ.