Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Maďarsko chce otvoriť prístupové rokovania s Albánskom

Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó. Foto: TASR - Ján Krošlák

Únia podľa slov maďarského ministra potrebuje krajiny západného Balkánu viac ako krajiny západného Balkánu členstvo v EÚ.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť/Tirana 11. septembra (TASR) - Cieľom súčasného polročného predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie je otvoriť prvé tri kapitoly prístupových rokovaní s Albánskom. Podľa agentúry MTI to oznámil v stredu v Tirane maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Maďarsko predsedá EÚ v čase, keď kontinent čelí mimoriadne vážnym výzvam, na ktoré neexistujú účinné odpovede. Preto je teraz EÚ v zlom stave, jej konkurencieschopnosť neustále klesá. Potrebujeme lieky na problémy a veríme, že jedným z najlepších liekov na tieto problémy by bolo rozšírenie Európskej únie smerom na západný Balkán," uviedol Szijjártó v spoločnom vyhlásení so svojím albánskym náprotivkom Iglim Hasanim.

Únia podľa slov maďarského ministra potrebuje krajiny západného Balkánu viac ako krajiny západného Balkánu členstvo v EÚ. "Národným záujmom Maďarska je rozvoj, mier a stabilita v susedstve, na západnom Balkáne, čomu by rozšírenie dokonale poslúžilo," dodal.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)