Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Maďarsko odmieta represívne clá EÚ na čínske elektromobily

Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó. Foto: TASR - Ján Krošlák

Maďarsko je dobrým príkladom toho, ako môže civilizovaná spolupráca medzi Východom a Západom priniesť vážne ekonomické výhody, uviedol Szijjártó.

Budapešť/New York 24. septembra (TASR) - Maďarsko je proti represívnym clám Európskej únie na čínske elektromobily a podporuje čínsko-brazílsky mierový plán v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Podľa servera atv.hu to uviedol v pondelok večer miestneho času v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó po schôdzke so šéfom čínskej diplomacie Wang Im, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarský minister, ktorý pricestoval na 79. zasadnutie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN), spresnil, že s čínskym náprotivkom diskutovali o implementácii májových vzájomných dohôd, o rozvoji európsko-čínskych vzťahov a o globálnych politických krokoch, ktoré treba podniknúť v záujme dosiahnutia mieru.

"Maďarsko je dobrým príkladom toho, ako môže civilizovaná spolupráca medzi Východom a Západom priniesť vážne ekonomické výhody. Myslím si, že ak chceme zlepšiť dramaticky sa zhoršujúcu konkurencieschopnosť Európskej únie, nie je možné to robiť tak, že Čínu vnímame ako rivala a ideme do konfrontácie s ňou namiesto toho, aby sme s Pekingom budovali spoluprácu," podčiarkol Szijjártó.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)