Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Maďarsko označuje kroky ICC za politicky motivované

Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó. Foto: TASR - Ján Krošlák

Szijjártó podľa svojich slov Kaca vyzval, aby jeho krajina naďalej vyvíjala úsilie na dosiahnutie týchto cieľov.

Budapešť 4. júla (TASR) - Maďarsko označuje kroky Medzinárodného trestného súdu (ICC) voči izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a ministrovi obrany Joavovi Galantovi za politicky motivovaný nonsens, uviedol vo štvrtok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na sociálnej sieti Facebook. TASR o tom informuje podľa jeho vyjadrenia a agentúry MTI.

Szijjártó hovoril vo štvrtok s izraelským ministrom zahraničných vecí Jisraelom Kacom. "Zdôraznil som mu, že Maďarsko považuje za nonsens a politicky motivované rozhodnutie ICC voči izraelskému premiérovi a ministrovi obrany," uviedol Szijjártó. Maďarsko podľa jeho slov všetkými možnými spôsobmi vystúpi proti tomu, aby bol tento súd využívaný na politické ciele.

Postoj Maďarska v spojitosti s krízou na Blízkom východe je jednoznačný – stupňovaniu napätia je potrebné zabrániť za každú cenu, aby kríza neprerástla do plnohodnotnej vojny, priblížil maďarský minister. Takisto je potrebné naďalej požadovať, aby hnutie Hamas bezpodmienečne prepustilo všetkých rukojemníkov.

Szijjártó podľa svojich slov Kaca vyzval, aby jeho krajina naďalej vyvíjala úsilie na dosiahnutie týchto cieľov.

Hlavný prokurátor ICC Imran Khan v máji požiadal o vydanie medzinárodných zatykačov na Netanjahua a Galanta, ale aj na vodcov palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwára, Muhammada Dajfa a Ismáíla Haníju.

Šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás vtedy vyhlásil, že v Maďarsku by bol takýto zatykač nevykonateľný.