Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Zahraničie

Szijjártó odletel do Ruska po tom, ako Ukrajina zavrela ropovod Družba

Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó. Foto: TASR - Ján Krošlák

Szijjártó nedávno viackrát hovoril o tom, že dodávky ropy do Maďarska nie je možné zabezpečiť bez tranzitu ruskej ropy ropovodom Družba.

Budapešť 30. augusta (TASR) - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v piatok odletel do ruského Petrohradu. Uviedol to v piatok server mfor.hu s odvolaním sa na status Szijjártóa na Facebooku. Server v tejto súvislosti pripomenul, že Ukrajina v piatok ráno oznámila, že od 1. januára 2025 zastaví prevádzku ropovodu Družba, ktorý zásobuje Maďarsko, Českú republiku a Slovensko ruskou ropou, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó nedávno viackrát hovoril o tom, že dodávky ropy do Maďarska nie je možné zabezpečiť bez tranzitu ruskej ropy ropovodom Družba, píše mfor.hu.

Rozhodnutie Kyjeva oznámil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, podľa ktorého odstavením ropovodu a vylúčením ruských nosičov energie príde Moskva o svoj najlepší trh. "Európa bola spoľahlivý a dobrý trh, Rusi na ňom najviac zarábali. Všetci v Európe teraz pracujú na tom, aby Rusko nehralo silnú rolu na kontinente," dodal.

"Energetickú bezpečnosť Maďarska nemožno zaručiť bez ruského plynu. To nie je vecou ideológie, ale fyziky a matematiky. Dnes si takéto vyhlásenie v Európe vyžaduje určitú odvahu, ale Maďarsko je spokojné s energetickou spoluprácou s Ruskom, ktorá je jedným z kľúčov k energetickej bezpečnosti krajiny," napísal Szijjártó v piatok popoludní na Facebooku po stretnutí s generálnym riaditeľom ruskej energetickej spoločnosti Gazprom Alexejom Millerom.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)