Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 26. september 2024Meniny má Edita
< sekcia Zahraničie

Szijjártó sa v New Yorku stretne s Lavrovom,budú hovoriť aj o Ukrajine

Na snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (vpravo) prichádza na rokovanie ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli 22. júla 2024. Foto: TASR/AP

Ako dodal, drvivá väčšina krajín zo zvyšku sveta má už dosť toho, že dopláca na vojnu prebiehajúcu v Európe.

Budapešť/New York 25. septembra (TASR) - Otázky rusko-maďarskej spolupráce, svetová bezpečnostná situácia a možnosti urovnania konfliktu na Ukrajine budú hlavnými témami stredajšieho rokovania maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"So Sergejom Lavrovom sa budeme rozprávať o bezpečnostnej situácii. Rusi sú si samozrejme vedomí postoja Maďarska. Chceme mier čo najskôr, pretože čím skôr bude mier, tým menej ľudí na Ukrajine zomrie," povedal Szijjártó.

Ako dodal, drvivá väčšina krajín zo zvyšku sveta má už dosť toho, že dopláca na vojnu prebiehajúcu v Európe, či už vo forme rastúcich cien energií, neúspechov v potravinovej bezpečnosti, alebo inflácie. "Vidia, že samotná Európa podnecuje tento konflikt, namiesto toho, aby sa pokúsila dosiahnuť jeho ukončenie," dodal Szijjártó, ktorý sa zúčastní na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN).





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)