Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Šéf ukrajinskej diplomacie pricestuje do Budapešti

Na archívnej snímke Péter Szijjártó. Foto: TASR - Ján Krošlák

Szijjártó dodal, že s ukrajinským rezortným partnerom budú rokovať aj o otázke ukrajinského menšinového zákona.

Budapešť/New York 23. septembra (TASR) - Minister zahraničných vecí Ukrajiny Andrij Sybiha pricestuje na budúci týždeň do Budapešti. Pre server index.hu to uviedol v pondelok v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó, ktorý pricestoval na 79. zasadnutie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN), dodal, že s ukrajinským rezortným partnerom budú rokovať aj o otázke ukrajinského menšinového zákona.

Z dvojstranných stretnutí, ktoré Szijjártó v New Yorku absolvuje, vyzdvihol stretnutia so šéfom čínskej diplomacie Wang Im a s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Szijjártó pre index.hu poznamenal, že žijeme v meniacom sa svete, kde na existujúce problémy a konflikty už neexistujú jednotné riešenia. OSN označil za jednu z tých medzinárodných organizácií, kde sa svetoví lídri - aj keď iba raz ročne - môžu stretávať a konzultovať medzi sebou menej formálnym spôsobom.

Na zasadnutí OSN sa mal pôvodne zúčastniť maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý však zostal doma, aby riadil protipovodňovú ochranu.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)