Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Vieme o troch rukojemníkoch v Gaze s maďarským občianstvom

Palestínske ženy pečú chlieb pred školou pod vedením OSN v Rafahu v pásme Gazy, štvrtok 27. októbra 2023. Foto: TASR/AP

V súčasnosti je evidovaných celkom 225 rukojemníkov zadržiavaných v Gaze, pričom 30 z nich sú maloletí, povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Budapešť 27. októbra (TASR) - Maďarský rezort diplomacie získal v utorok z pásma Gazy informácie o dvoch rukojemníkoch, v stredu o jednom a vo štvrtok o ďalšom. Traja z nich majú maďarské občianstvo a jeden je maďarského pôvodu. Jeho štátna príslušnosť sa ešte preveruje. Oznámil to v piatok na sociálnej sieti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý je aktuálne v gruzínskom Tbilisi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"V súčasnosti je evidovaných celkom 225 rukojemníkov zadržiavaných v Gaze, pričom 30 z nich sú maloletí," povedal Szijjártó.

Dvaja zo štyroch zajatých Maďarov sú maloletí. Maďarské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok potvrdilo, že militantné palestínske hnutie Hamas pri sérii útokov na Izrael 7. októbra zajalo aj osemročnú Ellu a 15-ročnú Dafnu. Maďarsko-izraelská matka Majan Zin v rozhovore pre server hetek.hu uviedla, že dve dcéry uniesli z domu jej bývalého manžela v deň teroristického útoku. Dodala, že teroristi únos jej detí z kibucu na hraniciach Gazy vysielali naživo. Neskôr na iných záberoch videla svoje dcéry plakať medzi džihádistami.

Hovorca rezortu zahraničných vecí Máté Paczolay denníku povedal, že sú v neustálom kontakte s matkou a špeciálnou pracovnou skupinou zriadenou izraelskými úradmi.

"Deti majú dvojaké maďarsko-izraelské občianstvo. Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme ich oslobodili, ale z bezpečnostných dôvodov nemôžeme poskytnúť viac podrobností," povedal hovorca.

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí evakuovalo už vyše 400 maďarských občanov z krízovej oblasti a v pásme Gazy je ešte 15 Maďarov, s ktorými sú v pravidelnom kontakte.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)