Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Taiwan uvoľní obmedzenia na japonské potraviny uvalené kvôli Fukušime

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Minulý rok v auguste začalo Japonsko s vypúšťaním rádioaktívnej vody do Tichého oceánu.

Tokio 25. septembra (TASR) - Taiwan zmierni obmedzenia uvalené na dovoz japonských potravinárskych produktov vrátane morských živočíchov z oblastí okolo jadrovej elektrárne Fukušima, informovalo v stredu japonské ministerstvo poľnohospodárstva, lesného hospodárstva a rybolovu, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

"Taiwanské úrady dnes ohlásili uvoľnenie kontrolných opatrení na dovoz japonských potravinárskych produktov, ktoré zaviedli po havárii v jadrovej elektrárni Fukušima spoločnosti TEPCO," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva s odkazom na prevádzkovateľa elektrárne.

V marci 2011 došlo v jadrovej elektrárni Fukušima po zemetrasení a vlne cunami k havárii, ktorá bola najhoršou jadrovou katastrofou od Černobyľu. V čase havárie boli v prevádzke tri zo šiestich reaktorov. Vlna cunami ich zasiahla a zničila chladiace systémy a spôsobila ich roztavenie.

Minulý rok v auguste začalo Japonsko s vypúšťaním rádioaktívnej vody do Tichého oceánu. Zámer Japonska vypustiť túto vodu do oceánu schválila Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Napriek tomu však tento krok vyvolal kritiku napríklad aj zo strany Číny a Ruska, ktoré zakázali dovoz morských plodov z oblasti, kam bola voda vypúšťaná.