Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Taiwan v Bombaji otvoril neoficiálny konzulát

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Čína vo štvrtok vyzvala Indiu, aby pristupovala k otázke Taiwanu opatrne a nenarúšala zlepšujúce sa čínsko-indické vzťahy.

Peking/Naí Dillí 17. októbra (TASR) - Čína vo štvrtok vyzvala Indiu, aby pristupovala k otázke Taiwanu opatrne a nenarúšala zlepšujúce sa čínsko-indické vzťahy. Peking tým reagoval na otvorenie neoficiálneho taiwanského konzulátu v Bombaji, ktorý doplnil zastupiteľské kancelárie v Naí Dillí a Čennai. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čína je proti tomu, aby krajiny, s ktorými udržiava vzťahy, nadväzovali oficiálne kontakty s Taiwanom, uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Mao Ning na pravidelnej tlačovej konferencii.

"Zásada jednej Číny je vážnym politickým záväzkom indickej strany a politickým základom čínsko-indických vzťahov," vyhlásila Mao. Vyzvala Indiu, aby striktne dodržiavala svoje záväzky, pristupovala k otázkam týkajúcim sa Taiwanu obozretne a primerane a zdržala sa akejkoľvek formy oficiálnych diplomatických výmen s Taiwanom.

Otvorenie úradu sa uskutočnilo v čase pokračujúceho úsilia Číny a Indie o zmiernenie napätia a vyriešenie konfliktov na ich himalájskej hranici. Tá je sporným bodom, ktorý vzájomné vzťahy komplikuje. Na hranici sa už udialo viacero stretov medzi indickou a čínskou armádou.

Reuters pripomína, že vláda v Pekingu považuje demokratický Taiwan za súčasť svojho územia. Opakovane vyhlásila, že na jeho ovládnutie nebude váhať použiť silu. Tento týždeň Čína v blízkosti ostrova uskutočnila veľké vojenské cvičenie.