Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Zahraničie

Taiwan vyhostil Číňanov, narušovali priebeh protičínskych protestov

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Taiwanské orgány uviedli, že dvom čínskym štátnym príslušníkom, ktorí obťažovali demonštrantov, zrušili povolenie na vstup do krajiny a deportovali ich.

Tchaj-pej 3. októbra (TASR) - Taiwanská vláda vo štvrtok oznámila, že deportovala dvoch občanov Číny, ktorí narušovali pokojný protest hongkonských exulantov na Taiwane. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Na Taiwane sa nachádza veľká komunita Hongkončanov, ktorí do krajiny prišli po tom, ako Čína upevnila svoju autoritatívnu vládu nad mestom, tvrdo potlačila protivládne protesty a presadila zákony o národnej bezpečnosti, ktoré potláčajú základné práva občanov.

Skupina Hong Kong Outlanders preto 1. októbra, v čínsky národný deň, ktorý je jedným z najdôležitejších štátnych sviatkov, zorganizovala malý protest v nákupnej štvrti Si-men v centre Tchaj-peja. Skupina tvrdí, že počas demonštrácie ich slovne obťažovala a postrkovala skupina Číňanov. Na mieste musela zasiahnuť aj polícia.

Taiwanské orgány uviedli, že dvom čínskym štátnym príslušníkom, ktorí obťažovali demonštrantov, zrušili povolenie na vstup do krajiny a deportovali ich. Obaja boli na Taiwane na návšteve u svojich príbuzných.

"Vláda prijme okamžité a prísne opatrenia proti všetkým občanom pevninskej Číny, ktorí prichádzajú na Taiwan a dopúšťajú sa nezákonného alebo nedovoleného správania, ktoré ohrozuje našu národnú bezpečnosť a sociálnu stabilitu," uviedla taiwanská vláda vo vyhlásení.

Reuters pripomína, že podobné incidenty sa v ostrovnej krajine udiali aj v minulosti. Hongkonskú speváčku a aktivistku Denise Ho počas demonštrácií na podporu hongkonských protestov v roku 2019 polial neznámy maskovaný muž červenou farbou.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že tento ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne.