Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 5. júl 2024Meniny má Cyril a Metód
< sekcia Zahraničie

Taiwan žiada Čínu o prepustenie zadržanej rybárskej lode

Rybár skáče k svojej lodi zakotvenej v prístave v meste Toucheng na severovýchode Taiwanu. Foto: TASR/AP

Loď Dajiman 88 zadržali dve čínske plavidlá neďaleko súostrovia Ťin-men, ktoré spravuje Taiwan.

Tchaj-pej 2. júla (TASR) - Čínska pobrežná stráž v utorok zadržala taiwanskú rybársku loď a nasmerovala ju do čínskeho prístavu. Taiwan preto žiada Peking, aby plavidlo prepustil. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Loď Dajiman 88 zadržali dve čínske plavidlá neďaleko súostrovia Ťin-men, ktoré spravuje Taiwan. Podľa oficiálnej taiwanskej tlačovej agentúry bolo na palube lode šesť členov posádky vrátane kapitána. Krajina vyslala na pomoc dve plavidlá, no čínski námorníci ich zablokovali a povedali, aby do diania nezasahovali.

"Pobrežná stráž vyzýva pevninu, aby sa zdržala politickej manipulácie a poškodzovania vzťahov. Zároveň žiada o prepustenie lode Dajiman a jej posádky, a to čo najskôr," uvádza sa vo vyhlásení.

Rybári z Taiwanu aj z Číny sa pravidelne plavia v blízkosti súostrovia Ťin-men. V oblasti sa však postupne zvyšuje napätie, keďže sa tam výrazne zvýšil počet čínskych plavidiel.

Peking považuje Taiwan za súčasť svojho územia a tvrdí, že ostrov musí prejsť pod jeho správu. Čínska armáda pravidelne vysiela k ostrovu vojenské lietadlá a lode. V máji usporiadala neďaleko Taiwanu aj rozsiahle cvičenie s desiatkami lietadiel a lodí.