Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Zahraničie

Taiwanská pobrežná stráž zadržala čínskeho občana na gumenom člne

Na snímke čln. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Súostrovie Ťin-men je vzdialené len približne šesť kilometrov od čínskeho prístavného mesta Sia-men v provincii Fu-ťien.

Tchaj-pej 14. októbra (TASR) - Taiwanská pobrežná stráž v pondelok oznámila, že na pobreží jedného z taiwanských ostrovov zadržala čínskeho občana po možnom "prieniku", ku ktorému došlo v čase čínskeho vojenského cvičenia v Taiwanskom prielive, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Muž sa k malému ostrovu Meng-chu, ktorý je súčasťou taiwanského súostrovia Ťin-men, priplavil na gumenom člne, spresnila pobrežná stráž. Nevylúčila, že mohlo ísť o "narušenie šedej zóny v spojitosti s vojenským cvičením".

Súostrovie Ťin-men je vzdialené len približne šesť kilometrov od čínskeho prístavného mesta Sia-men v provincii Fu-ťien.

Taiwanská pobrežná stráž dodala, že "zvýšila svoju ostražitosť" a neustále monitoruje kritické miesta.

Čínska armáda v pondelok spustila vojenské manévre v okolí Taiwanu a označila ich za varovanie pred "separatistickými činmi". Podľa čínskych štátnych médií sa do cvičení zapojili stíhačky, bombardéry a ďalšie lietadlá, ako aj rôzne vojenské lode. Termín ich ukončenia nezverejnili.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že tento ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, a v záujme dosiahnutia tohto cieľa nevylúčil ani použitie vojenskej sily.