Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Taiwanská spoločnosť tvrdí, že vybuchujúce pagery vyrobili v Budapešti

Na snímke vstupné dvere do budovy v Budapešti v stredu 18. septembra 2024, kde sídli maďarská spoločnosť, údajný výrobca vreckových komunikačných zariadení - tzv. pagerov, ktoré vybuchli v Libanone a Sýrii. Foto: TASR/AP

Podľa vyhlásenia spoločnosti Gold Apollo pagery AR-924 (používané militantným hnutím Hizballáh) vyrobila a predávala firma BAC Consulting KFT v hlavnom meste Maďarska.

Tchaj-pej 18. septembra (TASR) - Taiwanská spoločnosť Gold Apollo v stredu potvrdila, že ide o jej značku vreckových komunikačných zariadení - tzv. pagerov -, ktoré v utorok vybuchli v Libanone a v Sýrii. Zdôraznila však, že ich vyrobila iná spoločnosť, a to so sídlom v Budapešti, informuje TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

Podľa vyhlásenia spoločnosti Gold Apollo pagery AR-924 (používané militantným hnutím Hizballáh) vyrobila a predávala firma BAC Consulting KFT v hlavnom meste Maďarska. "Poskytujeme len oprávnenie na používanie ochrannej známky značky a nijako sa nepodieľame na návrhu či výrobe tohto výrobku," uvádza sa vo vyhlásení.

Odborníci sa domnievajú, že do komunikačných zariadení bol vložený výbušný materiál ešte pred ich doručením v rámci sofistikovanej infiltrácie dodávateľského reťazca.

Zakladateľ spoločnosti Hsu Čching-kchuang v stredu novinárom ozrejmil, že jeho spoločnosť mala s BAC Consulting KFT počas uplynulých troch rokov autorizačnú zmluvu. "Táto spoločnosť s nami spolupracuje a zastupuje naše výrobky," povedal Hsu.

"Chceli vyrábať aj pagery a opýtali sa, či by mohli používať značku našej spoločnosti," vyhlásil zakladateľ firmy a dodal, že vybuchujúce výrobky navrhla spoločnosť BAC Consulting KFT.

Hsu ani ďalší predstavitelia spoločnosti Gold Apollo nezverejnili podrobnosti o spoločnosti BAC Consulting KFT a neposkytli žiadny dôkaz o dohode organizácií.

Šéf libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh vystúpi vo štvrtok s prejavom v reakcii na "najnovší vývoj udalostí", oznámilo v stredu hnutie. Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva zahynulo pri výbuchoch komunikačných zariadení najmenej deväť ľudí a ďalších približne 3000 utrpelo zranenia.