Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 7. september 2024
< sekcia Zahraničie

TAJFÚN KAEMI UŽ AJ V ČÍNE: Evakuovali státisíce ľudí

Na snímke vysoké vlny, ktoré narážajú na pobrežie pred príchodom tajfúnu Kaemi v provincii Fu-ťien na juhovýchode Číny vo štvrtok 25. júla 2024. Foto: TASR/AP

Vedci v piatok zverejnili správu, kde varovali, že tropické búrky sa zhoršujú v dôsledku globálneho otepľovania.

Peking 26. júla (TASR) - Tajfún Kaemi v piatok zasiahol mestá v provincii Fu-ťien na juhozápade Číny prudkými dažďami a silným vetrom. Doteraz postihol v tejto pobrežnej provincii takmer 630.000 ľudí a približne polovicu z nich evakuovali, píše TASR podľa agentúry Reuters.

Tajfún sa v uplynulých dňoch prehnal Taiwanom a Filipínami, kde si vyžiadal desiatky obetí, informovala čínska štátna tlačová agentúra Sinchua.

Miestne meteorologické úrady uviedli, že 72 obcí v provincii Fu-ťien zaznamenalo dôsledku tajfúnu úhrn zrážok presahujúci 250 milimetrov, pričom najvyšší úhrn dosiahol až 512,8 milimetrov.

Tajfún Kaemi napriek slabnúcemu vetru a preradeniu do kategórii tropických búrok predstavuje významné riziko záplav - najmä pre rieky v centrálnej Číne, ktorých hladiny už boli zvýšené v dôsledku predchádzajúcich letných dažďov.

Kaemi sa vo štvrtok prehnal Taiwanom s víchricou s rýchlosťou vetra až 227 kilometrov za hodinu a dažde zaplavili niekoľko miest a obcí. Zranilo sa viac ako 500 ľudí a päť z nich zahynulo.

Tajfún tiež potopil nákladnú loď pri taiwanskom pobreží a zabil 32 ľudí na Filipínach. V rozbúrenom mori pri Filipínach sa potopil aj námorný tanker prevážajúci priemyselné palivo.

Vedci v piatok zverejnili správu, kde varovali, že tropické búrky sa zhoršujú v dôsledku globálneho otepľovania. Tieto búrky sú síce menej časté, ale oveľa intenzívnejšie, píše Reuters.