Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Talianska prokuratúra vyšetruje kapitána potopenej jachty Bayesia

Na snímke z 19. augusta 2024 záchranná operácia neďaleko Palerma na Sicílii v južnom Taliansku. Foto: TASR/AP

Prokurátor Ambrogio Cartosio v sobotu potvrdil začatie vyšetrovania príčin potopenia lode. Podozrivý však ešte nebol určený.

Rím 26. augusta (TASR) - Prokuratúra v talianskom meste Termini Imerese začala vyšetrovať kapitána jachty Bayesia, ktorá sa minulý pondelok potopila pri pobreží Sicílie. TASR informuje podľa agentúr AP a DPA.

Prokuratúra kapitána, 51-ročného Novozélanďana Jamesa Cutfielda, vyšetruje v spojitosti s možným zabitím a zavinenia stroskotania. Podľa talianskych zákonov takéto vyšetrovanie nemusí viesť ku vzneseniu obvinenia.

Prokurátor Ambrogio Cartosio v sobotu potvrdil začatie vyšetrovania príčin potopenia lode. Podozrivý však ešte nebol určený. Prokuratúra podľa Cartosia preverí každú zodpovednú osobu vrátane kapitána, posádky, výrobcu lode a ďalšie osoby.

Na palube jachty bolo 22 ľudí, z ktorých 15 sa podarilo zachrániť. Medzi obeťami je aj britský podnikateľ Mike Lynch a jeho dcéra. Jeho manželka a Cutfield boli medzi 15-timi zachránenými.

Vyšetrovatelia sa zameriavajú na príčiny potopenia lode, Jej výrobca, talianska lodenica Perini Navi ju totiž označovala za nepotopiteľnú. Plachetnica, ktorá sa v čase jej potopenia nachádzala neďaleko, zostala po prudkej búrke takmer nepoškodená.