Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Talianska polícia zadržala migranta a obvinila ho z vraždy tínedžerky

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Oblasť medzi pobrežím severnej Afriky a Talianskom a Maltou, je najnebezpečnejšou známou migračnou trasou na svete.

Rím 26. júna (TASR) - Talianska polícia v stredu oznámila, že zadržala muža, ktorý prežil nehodu lode s migrantmi. Obvinila ho zároveň z vraždy irackej tínedžerky, ktorá bola taktiež na palube stroskotanej lode. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Podľa talianskej tlačovej agentúry AGI muž irackého pôvodu dievča znásilňoval, keď zomrelo. Polícia vo vyhlásení uviedla, že muž si "vybil svoju agresiu na 16-ročnom irackom dievčati, dcére ďalšieho preživšieho, čo viedlo k jej smrti udusením". AFP pripomína, že hovorca polície tieto informácie nepotvrdil.

Na lodi, ktorá pochádzala z Turecka a stroskotala približne 120 námorných míľ od pobrežia talianskeho regiónu Kalábria, sa podľa polície nachádzalo približne 70 ľudí, pričom sa podarilo zachrániť len 12 z nich. Jedna žena však po vylodení zomrela.

Miestne úrady v utorok uviedli, že pri pátracích akciách objavili ďalších 35 tiel, čím sa počet obetí zvýšil na 36. Medzi obeťami bolo aj 15 maloletých.

Bezpečnostné sily v irackom Kurdistane v utorok oznámili, že v súvislosti so stroskotaním lode zadržali štyroch podozrivých obchodníkov s ľuďmi.

Podľa mimovládnych organizácií a výpovedí rodín obetí boli palube lode prevažne kurdskí migranti z Iraku a Iránu spolu s afganskými rodinami.

Organizácia Spojených národov (OSN) uvádza, že vlani v Stredozemnom mori zahynulo alebo zmizlo približne 3155 migrantov. Tento rok zomrelo alebo je nezvestných vyše 1000 ľudí.

Oblasť medzi pobrežím severnej Afriky a Talianskom a Maltou, je najnebezpečnejšou známou migračnou trasou na svete a vzťahuje sa na ňu 80 percent všetkých úmrtí a zmiznutí v Stredozemnom mori, dodáva AFP.