Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Taliansko prisľúbilo rýchle vyšetrenie príčiny pádu kabíny lanovky

Na archívnej snímke záchranári pracujú pri troskách lanovky po tom, čo sa zrútila neďaleko vrcholu trate Stresa-Mottarone v regióne Piemont na severe Talianska v nedeľu 23. mája 2021. Foto: TASR/AP

Nešťastie prežili iba dve deti, jedno z nich však neskôr podľahlo zraneniam v nemocnici v Turíne.

Rím 24. mája (TASR) - Talianske úrady v pondelok prisľúbili rýchle vyšetrenie príčiny pádu kabíny lanovky, ktorý si vyžiadal 14 obetí. Na pomoc prokurátorom, ktorí nešťastie vyšetrujú, bola zriadená špeciálna komisia, uviedol taliansky minister pre infraštruktúru Enrico Giovannnini. Informuje o tom agentúra DPA.

Podľa prokuratúry z doposiaľ nezistených príčin pravdepodobne nefungoval bezpečnostný brzdový systém. Médiá uviedli, že prokuratúra zvažuje, či je možné vzniesť obvinenie zo zabitia z nedbanlivosti.

Lanovka viezla návštevníkov z mesta Stresa na vrchol hory Mottarone, keď kabína spadla z nosného lana a skĺzla dolu svahom. Nešťastie prežili iba dve deti, jedno z nich však neskôr podľahlo zraneniam v nemocnici v Turíne.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že päť z obetí boli izraelskí občania. Jediným preživším je päťročný chlapec, ktorý pri nehode prišiel o oboch rodičov a mladšieho súrodenca. Podľa médií je s ním v nemocnici jeho teta.
Minimálne trinásť ľudí prišlo v nedeľu o život pri páde lanovky v severnom Taliansku. Dve zranené deti vo veku deväť a päť rokov previezli letecky do nemocnice v Turíne, ich stav je kritický, vyplýva z aktuálnych správ záchranných zložiek.
Foto: TASR/AP

Spoločnosť zodpovedná za každoročnú kontrolu linky lanovky uviedla, že posledná inšpekcia prebehla v novembri 2020 a "nepreukázala nezrovnalosti". Linku tiež kontrolovali v roku 2016 po renovácii.

Rodinám obetí nešťastia vyjadrila na sociálnej sieti Twitter sústrasť aj šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Lanovku uviedli do prevádzky len nedávno po zmiernení opatrení spojených s pandémiou koronavírusu, píše DPA.