Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Zahraničie

Taliansko: Rola UNIFIL-u v Libanone je zásadná, misiu treba posilniť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mierová misia Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) je nevyhnutná na ukončenie vojny v regióne, vyhlásil taliansky minister obrany Guido Crosetto.

Rím/Bejrút 17. októbra (TASR) - Mierová misia Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) je nevyhnutná na ukončenie vojny v regióne. Je potrebné ju posilniť, a nie stiahnuť z bojových zón, ako požaduje Izrael. Vo štvrtok to vyhlásil taliansky minister obrany Guido Crosetto, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Misia UNIFIL je zložená z viac ako 10.000 vojakov z 50 krajín sveta a dohliada na pohraničnú oblasť medzi Libanonom a Izraelom už viac ako 45 rokov. Talianski vojaci sú dlhodobou súčasťou misie a v súčasnosti ich v Libanone slúži viac ako 1000.

Velenie misie uviedlo, že jej príslušníci sa v uplynulých dňoch viackrát dostali pod paľbu izraelských síl. Tie v južnom Libanone už tretí týždeň podnikajú pozemnú ofenzívu proti proiránskemu militantnému hnutiu Hizballáh. Izrael UNIFIL vyzýva, aby sa stiahol z pohraničných oblastí a vyhol sa tak aktívnej bojovej zóne. Velenie UNIFIL-u túto výzvu jednohlasne odmietlo.

Taliansko konanie Izraela a jeho požiadavky odsudzuje, čím sa vyostrujú vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré si boli pod vedením pravicovej talianskej premiérky Giorgie Meloniovej blízke, pripomína Reuters.

"Izrael musí pochopiť, že títo vojaci (UNIFIL-u) nepracujú pre žiadnu stranu. Sú tam preto, aby pomáhali udržiavať mier a podporovali regionálnu stabilitu," vyhlásil Crosetto, ktorý vyzval na aktualizáciu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1701, ktorá bola prijatá v roku 2006 a stanovuje mandát pre UNIFIL.

"UNIFIL je komplexná misia s mandátom, ktorý sa ťažko vykonáva, má neadekvátne pravidlá a nasadené jednotky nie sú dostatočne vybavené na súčasný konflikt," vyhlásil taliansky minister obrany.

Reuters pripomína, že talianska premiérka v piatok pricestuje do Bejrútu, kde bude rokovať o situácii s libanonskými predstaviteľmi. Meloniová bude prvým západným lídrom, ktorý navštívi krajinu od začiatku izraelskej ofenzívy. Bejrút a Tel Aviv na budúci týždeň navštívi aj Crosetto.

"Som presvedčený, že Libanon je kľúčovým prvkom pre stabilitu celého Blízkeho východu. Ak nedokážeme nájsť silu na ustanovenie silnej a jednotnej medzinárodnej prítomnosti na tomto mieste, pravdepodobne neuspejeme nikde," vyhlásil Crosetto.