Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Taliansky senát schválil reformu ústavy predloženú Meloniovej vládou

Talianska premiérka Giorgia Meloniová prichádza na zasadnutie okrúhleho stola na samite EÚ v Bruseli v pondelok 17. júna 2024. Foto: TASR/AP

Za reformu hlasovalo v menšej z dvoch komôr parlamentu celkovo 109 poslancov, 77 bolo proti. Reformu však čaká ešte niekoľko prekážok, kým sa bude môcť stať zákonom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Rím 19. júna (TASR) — Taliansky Senát v utorok schválil spornú ústavnú reformu, ktorú predložila vláda premiérky Giorgie Meloniovej. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

Za reformu hlasovalo v menšej z dvoch komôr parlamentu celkovo 109 poslancov, 77 bolo proti. Reformu však čaká ešte niekoľko prekážok, kým sa bude môcť stať zákonom.

Reforma ústavy stanovuje, že v budúcnosti bude premiér volený priamo občanmi na päť rokov a koalícia podporujúca víťazného kandidáta bude mať k dispozícii najmenej 55 percent kresiel v oboch komorách parlamentu, aby sa zabezpečila funkčná väčšina.

Získaných 109 hlasov v Senáte však výrazne zaostáva za dvojtretinovou väčšinou, ktorá je v Taliansku potrebná v oboch komorách na zmenu ústavy. Očakáva sa, že takúto väčšinu nedosiahne ani v Poslaneckej snemovni. V takomto prípade budú musieť rozhodnúť občania v referende.

Keď sa takéto referendum konalo naposledy v roku 2016, vtedajší predseda vlády Matteo Renzi hlasovanie prehral a musel odstúpiť z funkcie, pripomína DPA.

Pravicová vláda v Ríme chce touto reformou bojovať proti chronickej nestabilite talianskych vlád.

Od konca druhej svetovej vojny sa v Taliansku vystriedalo takmer 70 vlád. Hoci mnohí súhlasia s tým, že politický systém je preto potrebné zmeniť, opozícia reformu Meloniovej vlády ostro kritizuje.

Politici sa obávajú, že Meloniová by mohla odobrať dôležité právomoci parlamentu i prezidentovi. Líderka opozície Elly Schleinová uviedla, že reforma by prevrátila mocenskú štruktúru v Taliansku naruby a sústredila by moc v rukách jedinej osoby.

Opozícia chce podniknúť kroky proti tomuto zámeru.